ПОЛЬСЬКІ ЄВРОДЕПУТАТИ ЗБИРАЮТЬ ПІДПИСИ ЗА ВИЗНАННЯ ГОЛОДОМОРУ ГЕНОЦИДОМ

Відома польська газета «Жечпосполита» пише, що польські євродепутати почали збір підписів за визнання Голодомору 1932-1933 років в Україні геноцидом. Декларація свідчить, що Голодомор українського народу, спланований та вчинений сталінським режимом, був «одним із найбільш жорстоких злочинів, які були здійснені у ХХ столітті в Європі, і він повинен бути визнаний міжнародною спільнотою геноцидом і так названим».
Збір підписів під резолюцією такого змісту розпочався на цьому тижні. Щоб проект відповідної декларації став офіційним документом Європарламенту, потрібно впродовж трьох місяців зібрати підписи щонайменше половини євродепутатів, тобто 393 з 785.
Збір підписів проводять польські євродепутати з ініціативи депутата Конрада Шиманського із партії «Право і справедливість», який і підготував проект резолюції.
«Теперішня Росія проводить політику відбілювання або замовчування злочинних фактів з історії Радянського Союзу, включно з Голодомором. Росія мала дуже багато часу, щоб владнати цю справу, яка є відкритою раною в її відносинах з Україною. Але натомість маємо справу з поворотом Москви до такої історичної політики, в якій домінують безпам’ятство та замовчування важливих подій», — цитує газета пана Шиманського. Він сказав, що польська делегація докладе всіх зусиль, аби допомогти євродепутатам усвідомити важливість цієї справи.
Під проектом документа вже поставили підписи лідери двох найбільших фракцій Європарламенту — британець Чарльз Тернок від імені християнських демократів та поляк Марек Сівец від імені соціалістів.