НОВИЙ ПОРЯДОК ОБЧИСЛЕННЯ СОЦІАЛЬНОЇ ДОПОМОГИ

Визначення розміру державної соціальної допомоги залежить від прожиткового мінімуму для осіб, які втратили працездатність. Сума виплати прив’язана до прожиткового мінімуму, встановленого на дату звернення за допомогою, затвердженого на відповідний рік. У разі збільшення прожиткового мінімуму збільшується й допомога.
Раніше (відповідно до постанови Кабінету Міністрів України від 02.04.2005 р. № 261) перерахунок державної соціальної допомоги здійснювався з наступного (від дати введення нового прожиткового мінімуму або рівня його забезпечення у випадках, встановлених законом) місяця, тобто фактично адресат отримував збільшену допомогу через місяць.
Одночасно пенсійні виплати перераховувалися з дати, якою встановлювався новий рівень прожиткового мінімуму. Саме з метою усунення нерівності в порядку перерахунку виплат до згаданої вище постанови Кабміну № 261 були внесені поправки відповідно до Закону «Про державну соціальну допомогу особам, які не мають права на пенсію, та інвалідам».
Ухвалені поправки дають можливість обчислювати розмір державної соціальної допомоги з дати, з якої встановлено новий розмір прожиткового мінімуму (рівень забезпеченості), а не з місяця, що настає за тим, в якому відбулося збільшення прожиткового мінімуму.