ІРАН СПРИЙМАЄ ЧАСТИНУ ПЛАНУ «ШІСТКИ»

Влада Ірану заявила, що готова прийняти багато частин так званого віденського пакету пропозицій з врегулювання ядерної програми країни, повідомляє AP.

Проте Тегеран назвав головний пункт плану, що стосується збагачення урану, «неоднозначним» і попросив роз’яснень «шістки» щодо цього пункту.
Нагадаємо, що раніше спікер парламенту Ірану Голам Алі Хаддад Адель також закликав учасників переговорного процесу почекати зустрічних пропозицій, які висуне уряд Ірану у відповідь на пакет ініціатив з врегулювання іранської ядерної проблеми, розроблений США, Німеччиною, Великобританією, Францією, Росією і Китаєм на зустрічі у Відні.
Пакет пропозицій з врегулювання іранської ядерної проблеми був переданий уряду країни верховним представником Євросоюзу з питань зовнішньої політики і політики безпеки Хав’єром Соланою 6 червня минулого року. Зміст пакета пропозицій поки що не оприлюднювався.
Проте, як пізніше розповів міністр закордонних справ Росії Сергій Лавров, пропозиції «шістки» щодо Ірану припускають припинення на період переговорів як роботи зі збагачення урану, так і обговорення проекту резолюції в Раді безпеки ООН. Крім цього, за словами Лаврова, «пропозиції припускають серйозну взаємодію для розвитку мирної атомної енергетики Ірану, розвитку неядерних технологій, а також залучення Ірану до діалогу з розв’язання проблем безпеки регіону — все це в тому разі, якщо не буде підозр у винятково мирному характері іранської ядерної програми».
Крім того, стало відомо, що план «шістки» припускає, що Ірану буде дозволено проводити конверсію урану, тобто перетворювати його для виробництва палива для ядерного реактора. Цей процес передує збагаченню урану. Більше того, за деякими даними, в плані прописано, що в разі відмови Ірану від ядерних амбіцій, США будуть готові поділитися з ним ядерними технологіями і устаткуванням.