КОНСУЛЬТАЦІЇ

ЯКА ПІЛЬГА?
Звернувся до енергозбуту нашого міста, щоб мені надали пільги на спожиту електроенергію на дві особи (я і моя дружина маємо статус «Дитина війни»). Енергозбут посилається на постанову Кабміну № 256 із змінами та доповненнями і відповідає, що пільга надається тільки одна на сім’ю. Чи правильно це?
Яків КОВАЛЬ
           м. Синельниково Дніпропетровської області

Відповідно до статті 5 Закону України «Про соціальний захист дітей війни від 18.11.2004 р. №2195-ІV» діти війни «мають право на 25-відсоткову знижку при платі за користування комунальними послугами (газом, електроенергією тощо) в межах середніх норм споживання».
Норми користування електричною енергією громадянами, які мають пільги щодо її оплати, встановлено Постановою Кабінету Міністрів України від 01.08.1996 р. № 879 «Про встановлення норм користування житлово-комунальними послугами громадянами, які мають пільги щодо їх оплати» із змінами та доповненнями, внесеними постановою Кабміну № 1788, а саме:
– у сільських і міських населених пунктах (крім будинків, які обладнано електричними плитами і електроопалювальними установками) у розмірі 75 кВт/год. На сім’ю з однієї-двох осіб на місяць, у тому числі, якщо обидва члени сім’ї мають право на знижку, і додатково 15 кВт/год. на кожного іншого члена сім’ї, а також осіб, які не належать до членів сім’ї пільговика, але зареєстровані й проживають у зазначеному житловому приміщенні (будинку) і мають право на знижку плати, але не більше, ніж 150 кВт/год на місяць;
– у сільських і міських населених пунктах у будинках, які обладнано стаціонарними електроплитами, у розмірі 100 кВт/год. на сім’ю з однієї-двох осіб на місяць, у тому числі, якщо обидва члени сім’ї мають право на знижку, і додатково 25 кВт/год. на кожного іншого члена сім’ї, а також осіб, які не належать до членів сім’ї пільговика, але зареєстровані і проживають у зазначеному житловому приміщенні (будинку) і мають право на знижку плати, але не більше як 200 кВт/год. на місяць.
Департамент з питань електроенергетики
Мінпаливенерго України

ДОДАТКОВА ПЕНСІЯ
Поясніть, будь ласка, що таке недержавна пенсія?
Надія ЛИСЕНКО
           м. Запоріжжя
Це альтернатива державній пенсії. Людина може вкладати гроші в недержавні пенсійні фонди і таким чином накопичити суму, яка буде доповнювати державну пенсію. Недержавну пенсію можна буде отримувати, уклавши договір з:
– недержавним пенсійним фондом;
– страховою компанією;
– підприємством-роботодавцем.
Можна також бути вкладником недержавного пенсійного фонду або депозитного рахунку в банку.
Недержавне пенсійне забезпечення може отримувати будь-яка людина, яка досягла пенсійного віку, якщо уклала договір з недержавним пенсійним фондом. При цьому вона має право укласти пенсійні контракти з кількома пенсійними фондами.
Крім цього, згідно із Законом України «Про загальнообов’язкове пенсійне страхування», одна особа може бути одночасно учасником різних рівнів системи пенсійного забезпечення (солідарна система обов’язкового державного пенсійного страхування, накопичувальна система обов’язкового державного пенсійного страхування, система недержавного пенсійного страхування).
Олександр ІВАНОВ,
юрист

ПЛАТА ЗА УТРИМАННЯ БУДИНКУ
Моя квартира знаходиться на дев’ятому поверсі, приватизована в 1992 році. Всі ремонтні роботи у своєму помешканні завжди здійснюю своїм коштом. То чи повинна я сплачувати за квадратні метри житлоплощі своєї квартири? І ще. Чи має право ЖЕК закрити сміттєпровід у багатоповерховому будинку? Куди звернутися, щоб відновити роботу сміттєпроводу?
ГОРОХОВА
            м. Житомир

Відповідно до п.2 статті 10 Закону України «Про приватизацію державного житлового фонду», власники приватизованого житла в багатоквартирних будинках (до них належать і власники квартир у кооперативних будинках та викуплених квартир) є співвласниками всіх допоміжних приміщень будинку та його технічного обладнання і повинні сплачувати свою частку витрат у загальних витратах на утримання будинку (житла) та прибудинкової території пропорційно до займаної площі.
У квитанції так і пишеться: «Квартплата або плата за утримання будинку». Тобто за прибирання під’їздів, прилеглої до будинку території, роботу ліфтів, сміттєпроводів (якщо вони є), вивіз сміття тощо. А своє житло власник повинен упорядковувати сам.
Щодо закритого сміттєпроводу у вашому будинку, то слід усім мешканцям під’їзду звернутися письмово до управління житлово-комунального господарства райдержадміністрації зі скаргою на бездіяльність жеку та з вимогою негайно відновити надання такої послуги (відремонтувати сміттєпровід, якщо потрібно), за яку ви регулярно платите. Можна паралельно звернутися й до свого народного депутата, аби він вплинув на безвідповідальних чиновників.

МОЖНА Й НЕ ДАРУВАТИ
Залишилася на старість сама. Пенсію отримую невелику, ледь вистачає на життя. Єдина цінність – добротна двокімнатна квартира. Маю далеких родичів, які пропонують доглянути мене, але за це просять подарувати їм квартиру. Я б із задоволенням це зробила, якби була стовідсотково впевнена, що мене не обдурять. Багато начиталася з газетах про шахраїв, невдячних дітей, підступних родичів, які кривдять самотніх старих людей, і дуже боюся стати жертвою. Може, ви мені порадите щось надійніше, бо відчуваю, що сили залишають мене, і скоро вже не зможу себе обслуговувати.
Надія НЕЧЕСА
            м. Дніпропетровськ

Гадаємо, саме для таких людей, як ви, наша держава передбачила в Цивільному кодексі (статті 744-758) правові відносини довічного утримання. Укладаючи договір довічного утримання, людина надає право власності на житло іншій стороні, а взамін отримує матеріальну допомогу та необхідний догляд, продовжуючи мешкати у своїй квартирі до кінця життя (це фіксується в договорі).
Важливо також підкреслити: якщо той, хто за договором здійснює догляд, не виконує своїх зобов’язань, договір може бути розірваний без компенсації витрачених на догляд грошей. Квартиру на період дії договору продавати заборонено. Отже, це нормальні, прозорі, офіційні договірні відносини, а не порожні обіцянки далеких родичів або сусідів (нерідко матеріально неспроможних когось утримувати).
У договорі довічного утримання сторони вступають у довгострокові офіційні відносини, які фактично є під наглядом держави. Втім, і тут слід застерегтися, аби не укласти договір невідомо як і невідомо з ким. Краще укладати договір довічного утримання через відповідну соціальну організацію (скажімо, Центр соціального захисту і допомоги пенсіонерам), яка гарантуватиме законність умов договору та чітке його виконання.