КАПІТАНСЬКІ ПОВ’ЯЗКИ РОЗПОДІЛЯЮТЬСЯ ВОЛЬОВИМИ РІШЕННЯМИ

Нещодавно у таборі лідерів чемпіонату України з футболу сталися зміни. Спочатку київське «Динамо», а невдовзі і донецький «Шахтар» на поле почали виводити нові капітани команд. Особливо показовою стала «демократичність», внаслідок якої капітанська пов’язка переходила з одних рук до інших.

Після домашньої поразки «Динамо» у Лізі чемпіонів від «Ліона» 0:3 капітанську пов’язку втратив Олександр Шовковський. Причиною цього стала відсутність капітана у таборі команди під час відповідального матчу. Відтак, президент клубу Ігор Суркіс одноосібним вольовим рішенням забрав у Шовковського капітанську пов’язку і віддав її Сергію Реброву. Ось, що з цього приводу сказав нині вже колишній капітан «Динамо» Олександр Шовковський:
— Президент «Динамо» Ігор Суркіс вирішив, що я  не достойний бути капітаном команди. Причина — будучи дискваліфікованим, я не пішов на домашній матч з «Ліоном» на стадіон, а дивився його в розважальному центрі «Арена». Можливо, це був не найкращий вчинок з мого боку, а рішення президента було правильним. Але я вважаю, що таким чином такі рішення не приймаються. Капітана обирає команда, і якщо варто було забрати у мене капітанську пов’язку, то це повинні були зробити гравці на командних зборах. На жаль, цього не було. Рішення приймав винятково президент.
На своє виправдання І. Суркіс зауважив, що віддав капітанську пов’язку не кому попало, а Сергію Реброву. «Це моє вольове рішення, — пояснив президент ФК «Динамо». — Якщо людина не розуміє, що будучи капітаном, треба бути разом з командою, то він не  доріс до цієї капітанської пов’язки. Я його не штрафував — він все отримає й буде вчасно отримувати… Зазначу, що призначив капітаном не хлопчика, а людину, що віддала «Динамо» не менше, ніж Шовковський. Ситуація з моїм втручанням — екстраординарна. Звісно, традиція обрання капітана командою залишається».
Натомість після недавньої поразки «Шахтаря» у Києві (1:0 на користь «Динамо») у зустрічі 13-го туру чемпіонату України позбувся капітанської пов’язки Анатолій Тимощук. Рішення про це прийняв головний тренер «Шахтаря» румун Мирча Луческу, звинувативши Тимощука у невдалому виступі нинішнього сезону.
На це Тимощук зазначив, що визнає рішення тренера, але не розуміє чому замість нього капітаном призначили бразильського півзахисника Матузалема. «Він мені не раз говорив, що «Шахтар» для нього — лише засіб наповнення сімейного бюджету і більше нічого», — сказав Тимощук. Власне, у цьому рішенні тренера немає нічого дивного. Адже нинішній наставник донеччан румун Мирча Луческу — пташка аналогічного польоту. Відтак і змушений, аби його не  усунули від донецької годівнички, вигадувати всілякі причини невдач «Шахтаря», шукаючи винних у Федерації футболу, серед арбітрів, своїх гравців — лиш би його самого не визнали  винним.
Олександр НАКАЗНЕНКО