ЦРУ РОЗКРИВАЄ ТАЄМНИЦІ ТРЕТЬОГО РЕЙХУ

Через 60 років після закінчення Другої світової війни ЦРУ погодилося розсекретити свої архіви, які допоможуть розкрити таємниці Третього рейху, а також пролити світло на післявоєнну співпрацю американської розвідки і уряду США з нацистськими злочинцями.

«Сьогодні ми оголошуємо про розсекречення 27 тисяч сторінок документів», — повідомив на прес-конференції у Вашингтоні керівник Національного архіву США Ален Вайнстайн (Allen Weinstein). За його словами, гриф секретності знятий, зокрема, з 174 так званих «іменних тек», що містять інформацію про окремі фігури Третього рейху і нацистських військових злочинців.
ЦРУ пішло також на «рідкісне розсекречення оперативних справ», що стосуються роботи агентурної розвідки США в післявоєнні роки, підкреслив Вайнстайн.
Розсекречені документи ЦРУ «розкривають дуже багато нової і важливої історичної інформації про здійснені нацистами військові злочини і взаємини нашого уряду з нацистськими військовими злочинцями в післявоєнну епоху», заявив на прес-конференції сенатор-республіканець Майкл Дівайн (Michael DeWine).
Сенатор є співавтором прийнятого в 1998 році конгресом США законодавчого акту про розкриття відомостей, що зберігаються в держархівах, про нацистських військових злочинців.
«Ми у боргу перед тими, хто страждав і гинув в таборах смерті, перед їхніми сім’ями, і зобов’язані розкрити всю правду», — підкреслив сенатор.
Розсекречені документи розповідають, зокрема, що відразу після війни ЦРУ в рамках секретних програм «Pastime» і «Kibitz» організувало на території американської окупаційної зони в Німеччині мережу німецької агентури для роботи проти СРСР, в якій щонайменше два співробітники були колишніми офіцерами СС.
Ці документи показують також, що розвідка Західної Німеччини в 1950-ті роки мала в своєму розпорядженні інформацію, достатню для захоплення оберштурмбанфюрера СС, відомого військового злочинця Адольфа Ейхмана, але не зробила цього, побоюючись, що Ейхман може оприлюднити відомості про нацистське минуле Ганса Глобке (Hans Globke) – тодішнього глави секретаріату канцлера Німеччини і найближчого помічника Конрада Аденауера.
Секретні теки ЦРУ розкривають також подробиці кар’єри колишнього офіцера СС Хайнца Фельфе (Heinz Felfe), що перейшов після війни на роботу в «Організацію Гелена», - створену при фінансовій участі ЦРУ розвідувальну мережу, яку очолював колишній генерал-майор гітлерівської армії і керівник всієї військової розвідки Вермахту на східному фронті Рейнхардт Гелен (Reinhardt Gehlen). Фельфе згодом працював також на КДБ.
Документи розповідають і про кар’єру завербованого в серпні 1942 року есесівською розвідкою на території СРСР на Кавказі Щеріма Субзокова (Tscherim Sobzokov), який став офіцером «Кавказького легіону» і старшим лейтенантом СС. Після війни Субзоков був завербований американською розвідкою в Йорданії і з 1952 по 1959 роки працював на ЦРУ, зокрема, допомагав закидати американську агентуру в кавказькі республіки СРСР. Субзоков отримав американське громадянство і був убитий вибухом бомби в 1985 році у своєму будинку в штаті Нью-Джерсі за нез’ясованих обставин.
Згідно із законом 1998 року, в США діє міжвідомча робоча група, яка протягом семи років працює з секретними документами тринадцяти американських спецслужб і розвідувальних відомств. У службі інформації національного архіву США, при якому діє робоча група, РІА Новини повідомили, що нині їй вдалося розсекретити більше восьми мільйонів сторінок документів, що належать до сфери розвідки, оборони і дипломатії США, де були дані про післявоєнну співпрацю американських спецслужб з військовими злочинцями нацистської Німеччини.
Всі ці документи розділені на три основні групи. У першій групі знаходяться «теки ФБР», в яких зібрані документи про тих німців, які брали участь в масовому знищенні євреїв і представників інших народів в Європі, що переїхали у США і використалися американською розвідкою. Тут же зберігаються документи, які проливають світло на прибуток американських корпорацій, отриманий ними від діяльності, спрямованої на підтримку Третього рейху, повідомили в архіві.
У другій групі — «теках ЦРУ» — зібрані розсекречені матеріали про використання американськими спецслужбами нацистських військових злочинців в роботі проти СРСР в роки «холодної війни». Робочій групі вдалося встановити, зокрема, що щонайменше п’ятеро помічників оберштурмбанфюрера СС і керівника «єврейського відділу» імперського управління безпеки Адольфа Ейхмана після другої світової війни працювали на ЦРУ. Загалом 23 нацистських злочинці отримували пропозиції про співпрацю з боку спецслужб США.
У «теках «Організації Гелена» зібрано документи про роботу післявоєнної німецької спецслужби, очолюваної головним представником військової розвідки Вермахту на східному фронті Рейнхардтом Геленом, за яку платили мільйони доларів зі США.
Багато документів, розсекречених робочою групою, допомогли пролити світло на суперечливі сторінки історії Третього рейху. «Особисті теки» ЦРУ по шефові Гестапо Генріху Мюллеру, наприклад, показують, що американська розвідка ніколи не мала точних відомостей про долю Мюллера і схилялася до того, що глава Гестапо загинув.
Розкриття справи Мюллера розвіяло також відомий міф про те, що після війни він, нібито, працював на спецслужби США. Оперативна інформація в розсекречених теках ЦРУ по Мюллеру не підтверджує подібних припущень.