СИТУАЦІЯ В БІШКЕКУ ЗАВАЖАЄ ВСТУПУ УКРАЇНИ ДО СОТ

Міністерство економіки України вказує на ускладнення двостороннього переговорного процесу з питання вступу України до Світової організації торгівлі (СОТ) у зв’язку з революцією в Киргизстані. Про це на засіданні міжнародного трейд-клубу заявив міністр економіки Володимир Макуха. «Не зрозуміло, як ми зможемо закінчити цей процес», — сказав він.

Разом з тим, він зазначив, що уряд України продовжує шукати можливості для встановлення контактів із представниками республіки для завершення переговорів. «Ми шукаємо можливості знайти вихід із ситуації й все-таки продовжити контакти з представниками Киргизстану з тим, щоб вийти на завершення переговорного процесу», — сказав В.Макуха.
Як повідомлялося, перший віце-прем’єр-міністр, міністр фінансів України Микола Азаров заявив, що наприкінці січня — початку лютого 2007 року Україна вступить до СОТ.
«З урахуванням процедури переговорів української делегації з робочою групою секретаріату СОТ і різдвяних канікул завершальний етап вступу України відбудеться наприкінці січня — на початку лютого 2007 року», — пообіцяв М. Азаров. Він нагадав, що Україні залишилося підписати два протоколи про взаємний доступ на ринки товарів і послуг: із Киргизією й Тайванем. Киргизія висуває Україні вимоги, ніяк не пов’язані з режимом взаємної торгівлі й нормами СОТ. Тому, в разі відмови киргизької сторони зняти необгрунтовані претензії, розбіжності будуть винесені на розгляд міністерської конференції СОТ, зазначив М.Азаров.
Другого листопада в Бішкеку опозиція почала мітинг, на якому висунула до президента Киргизії Курманбека Бакієва вимогу провести конституційні й управлінські реформи або піти у відставку.
Дев’ятого листопада президент Киргизії Курманбек Бакієв підписав нову конституцію країни, яка передбачає обмеження влади президента. Очікується, що цей крок допоможе врегулювати політичну кризу в країні, яка призвела до масових виступів у Бішкеку.