ЯК СВЯТКУВАТИ ХРЕЩЕННЯ

Настає останнє велике свято в довгій низці новорічних і різдвяних подій – Хрещення. Потім вже доведеться угамуватися і все-таки взятися за роботу. А взагалі від Різдва до Хрещення будь-яка робота – гріх, тільки, шкода, начальство наше про це не знає. Що ж вважається або не належить робити в день Богоявлення або інакше – Хрещення Господнього?

По-перше, вже напередодні 18 січня – у Водохресний святвечір – треба принести з церкви освяченої води і окропити нею житло, щоб зберегти його від нечистого духу. З тією ж метою крейдою на дверях і вікнах малюють хрести. А ще, як і напередодні Різдва, до зірки належить постити.  А вже наступного дня – ласкаво просимо до ополонки! На річці вирубується «Йордань» – ополонка у формі хреста. Над нею священик читає молитви, занурює у воду хрест – тепер вона вважається хрещеною. Добре б в ній викупатися! Священики стверджують, що ніхто не застуджується, а навпаки, знаходить здоров’я по вірі своїй. Раніше занурювалися всі – і старий, і малий, і хворий, і здоровий, і цар, і простолюдин. Купання обов’язкове для всіх, хто надягав на себе личини в святочні дні, а також дуже вдавався до надмірностей в свята. А якщо купатися не зважимося, то хоч наберемо води – вона цілюща, її і п’ють від всіх недуг, і кроплять нею вулики, житла, навіть машину свою можна побризкати!
Водосвятіє проводилося у всіх місцях, де розташовувалися військові частини, в першу чергу освячувалися прапори. У допетровській Русі свято Хрещення Господнього було одним з найшанованіших. Цар у всьому блиску з почетом з’являвся на Йордані, а сама ополонка прикрашалася золотом, сріблом, шовковими квітами, вирізаними з мідних листів птахами. А вже про святковий стіл і в царському, і в патріаршому дворах ходили легенди. Ось у патріарха стіл був чернечий, тому з не пісної їжі була тільки риба (ми такої риби і не бачили!) Зате добре було з напоями: водилися і меди, і пиво, і вина заморські, і «вина гарячі», тобто горілка. Адже сказано: «Безневинне пиття, прокляте пияцтво!»…
На річці біля ополонки за старих часів влаштовували оглядини наречених – нарядні дівчата збиралися на березі, а хлопці видивлялися майбутню дружину. Між іншим, після Богоявлення можна грати весілля, адже до цього були свята, а ще раніше Різдвяний піст.  З Хрещенням пов’язані і народні прикмети: якщо морозно та ясно – бути неврожаю, а якщо тепло, сніг, паморозь, туман – вродиться хліб на славу. Водохресний сніг гарний і для вибілювання полотен.
А ось чого не варто робити в день Богоявлення? Наприклад, не варто удаватися до особливого водохресного ворожіння, коли вся сім’я відправиться на Водосвятіє, оскільки пов’язане це ворожіння безпосередньо з нечистим духом.