БЕЗ МЕДИЧНОЇ ДОВІДКИ НЕ ОДРУЖИШСЯ


Президент Віктор Ющенко підписав закон, згідно з яким, наречений і наречена повинні проходити медичне обстеження перед шлюбом, а церемонія може бути не урочистою.
Нареченим і нареченою вважаються особи, які подали заяву про реєстрацію шлюбу. Згідно з законом, вони зобов’язані повідомити одне одного про стан свого здоров’я. При цьому держава забезпечує створення умов для медичного обстеження молодят.
Результати медичного обстеження є таємними і повідомляються тільки тим, хто вступає в шлюб.
Приховування відомостей про стан здоров’я одним із тих, хто вступає у шлюб, наслідком чого може стати (стало) порушення фізичного або психічного здоров’я іншого або їхніх нащадків, може бути підставою для визнання шлюбу недійсним.
У разі вагітності нареченої, народження нею дитини, а також якщо є безпосередня загроза для життя нареченої або нареченого, шлюб реєструється в день надання відповідної заяви або в будь-який інший день за бажанням тих, хто вступає до шлюбу, впродовж одного місяця.
Законом відміняється можливість відновлення шлюбу після його розриву і право дружини, чоловіка усиновити дитину без згоди другого з подружньої пари, якщо вони мешкають окремо.