ПОДАРУНКИ ДЛЯ ДЕПУТАТІВ ПІД ЯЛИНКУ

На Новий рік та Різдво у нас, та й у багатьох інших країнах, заведено дарувати подарунки. Завбачливі купують їх за кілька місяців до свят. Адже тоді можна «відхопити» щось нормальненьке та за тією ж ціною. Ну а переважна більшість заклопотаних справами українців купує подарунки в останні дні. Щоправда, вибір уже не такий, та й ціни порядком вищі, але дослідження свідчать, що продаж все одно збільшується.

Депутати якоюсь мірою також люди і їхні традиції інколи співпадають з людськими. Тож на Новий рік та Різдво вони також дарують подарунки. А оскільки за сесіями, написанням бюджету та кулуарними перемовинами у них просто бракує часу на походи магазинами, магазини вирішили приїхати до депутатів. Таким чином у Верховній Раді розпочалася виставка новорічних подарунків.

Що ж можна сказати? Виставка специфічна. Товар, представлений на ній, свідчить про те, що уподобання народних обранців у подарунках не змінилися з часів… Ну, ще з тих часів.

Відкриває виставку стенд мобільних телефонів. А якщо ці телефони для депутатів – то звичайними вони бути не можуть. Всі вони прикрашені камінням Сваровскі. Не можу сказати, щоб там були модні та нові моделі. Якщо брати їх без каміння, то найдорожчий телефон потягне на півтори тисячі наших одиниць. А от із камінчиками – вже у п’ять разів більше. І, як не дивно, телефончики купують. Щоправда, нам не розкрили, хто саме, але той факт, що деяких моделей на вітрині вже не було – промовистий.

Далі відкривався світ прикрас. Мабуть, історія з намистом Юлії Тимошенко змусила ювелірів задуматися над роллю біжутерії не лише в житті жінки, а й у житті країни. Тож, не довго думаючи, на виставку завезли біжутерію різного калібру. Враховуючи те, що носити її будуть переважно депутатки – майже всі прикраси – строгі та темнуваті. Ну, щоб не дуже виділятися на костюмі та щоб потім не знімати їх на трибуні в сесійній залі. Були там і прикраси «з Андріївського». Усілякі намистечка з каменів. Щоправда, особливим попитом вони не користувалися. Продавці кажуть, що депутатки приходили, дивилися і… йшли. Так, наприклад, Заклунна стояла біля прикрас хвилин 20, але потім все ж таки пішла ні з чим.

Якщо ж серед депутатів залишилися поціновувачі справжніх прикрас (не біжутерних) – для них також були передбачені окремі стенди. Тут вже виблискували не Сваровскі, а справжні діаманти, перли й таке інше. Ціни теж були не біжутерні – від чотирьох тисяч українських одиниць. Ось саме сюди депутати заходили найчастіше. Принаймні, так стверджували все ті ж продавці.

Ну а ще – косметика та мінеральна вода. Щоправда, не «Боржомі», а від ближчого російського сусіда.

Забула ще й про подарунки для Президента – усілякі вишиті, викладені бісером та позолочені ікони. Ціна – також президентська.

Загалом же виставка засвідчила, що подарунки для депутатів та від депутатів залишаються «стандартним набором»: прикраси, телефони, ікони. Мислення «глобально» не змінилося, тож чекати нового та креативного поки що не доводиться.