Поради

ЯКЩО НЕ ПРИПИНЯЄТЬСЯ КАШЕЛЬ
Перемішати 300 г меду і один кілограм дрібно нарізаного листя алое, залити суміш півлітрою води, довести до кипіння і тримати на малому вогні дві години, помішуючи. Охолодити. Зберігати в прохолодному місці не більше місяця. Вживати по одній столовій ложці три рази на день до їди.
Нарізати тонкими кружальцями 10 середніх за розміром цибулин, засипати 300 г цукру. Настоювати до появи соку. Вживати сік по одній столовій ложці при нападах кашлю.
Чайну ложку натертого на дрібній тертці хрону залити 10 ложками теплої прокип’яченої води, перемішати, процідити. Полоскати горло.
Перемішати в рівних частинах очищений фундук з медом. Вживати по одній чайній ложці, запиваючи теплим молоком.
Трава кропиви собачої — прекрасний засіб від сильного кашлю, при захворюваннях дихальних шляхів, гарний загальнозміцнювальний засіб. Столову ложку подрібненої трави заливають однією склянкою окропу, настоюють на водяній бані 15 хвилин, охолоджують, проціджують. Вживають по одній столовій ложці 4-5 разів на день за 30 хвилин до їди. Можна вживати настоянку трави кропиви собачої: одну частину трави заливають п’ятьма частинами горілки, настоюють тиждень, постійно струшуючи її вміст, проціджують. П’ють по 30-40 крапель з водою за півгодини до їди декілька разів на день.
Ягоди калини звичайної, настояні на гарячому меду впродовж 6-7 годин, чудово допомагають при бронхітах та запаленнях легень. Столову ложку настояних на медові ягід заливають склянкою окропу, настоюють, закутавши на дві години, проціджують. Вживають теплим по третині склянки при сильному кашлі, хрипоті.

НАРОДНІ ЗАСОБИ
ВІД НЕЖИТЮ
— В перші дні застуди допомагає вживання такого розчину: в пів склянці теплої прокип’яченої води розчиніть 5 крапель йоду. Випивши розчин, повільно розжуйте зубчик часнику.
— Добре допомагає при нежитю чай з липового цвіту.
Народні лікарі також рекомендують вживати суміш з тертого хрону, змішаного з соком двох лимонів, по одній чайній ложці 4 рази на день за півгодини до їди. Спочатку ці ліки викликають сльози, але скоро сльози зникають, а разом з ними й нежить. Рекомендується брати свіжий хрін, його готують одразу після того, як викопали (найкращий час для цього — осінь). Суміш в щільно закритій посудині можна зберігати в холодильнику впродовж декількох місяців.
Столову ложку м’яти перцевої залити 0,5 л крутого окропу, настояти, закутавши, одну годину. Вживати по півсклянки, можна підсолодити медом. Цей напій із задоволенням п’ють діти. Дорослі м’ятним напаром можуть промивати ніс.
В давнину люди лікували нежить, що довго не минав, в такий спосіб: впродовж 10-15 хвилин тримали в роті горілку, а ноги в теплій солоній воді до колін. Потім випивали дві склянки гарячого чаю з м’яти з малиновим варенням і лягали спати, надівши на голову теплу, бажано вовняну, шапку або пов’язавшись пуховою хустиною.