«БАРСЕЛОНА» МОЖЕ НЕ ВИЙТИ З ГРУПИ

Після п’ятого туру групового турніру Ліги чемпіонів у більшості випадків все ясно – хіба що залишилося з’ясувати деякі деталі. Але залишилися невизначеними й деякі принцові моменти. Все і всіх розставить на свої місця заключний 6 тур, матчі якого відбудуться 5-6 грудня.

Наприклад, у групі «А», де змагається чинний переможець Ліги чемпіонів – іспанська «Барселона». Після попередніх невдач проти свого головного конкурента не тільки у групі, а й, так би мовити, європейському масштабі взагалі – лондонського «Челсі» – перед каталонцями засвітилася нерадісна перспектива розпрощатися з Лігою вже після групового турніру.
Відтак, на матч п’ятого туру у Болгарії проти місцевого «Леськи» «Барселона» вийшла натхненна й мобілізована. Перемога 2:0, що поправила очковий доробок каталонців, стала для болгарського клубу п’ятою поразкою у груповому турнірі. В останньому турі «Левськи» зіграє у Лондоні проти місцевого «Челсі». Швидше всього ця зустріч стане шостою поразкою болгар. Тим паче, що у п’ятому турі лондонці поступилися 0:1 у Бремені місцевому «Вердеру». Єдиний гол німці провели на 27-й хвилині. Андрій Шевченко з’явився на полі за півгодини до завершення зустрічі й нічим особливим, як власне й інші гравці «Челсі», себе не проявив.
У заключному турі в групі «А» дуже важливим буде матч «Барселона» – «Вердер». Тільки перемога забезпечить каталонцям продовження на весні виступів у Лізі чемпіонів. Натомість «Вердер» може позбавити такої можливості. От у цьому й основна суперечність інтересів.
Становище команд: «Челсі» (Лондон, Англія) – 10 очок, «Вердер» (Бремен, Німеччина) – 10, «Барселона» (Іспанія) – 8, «Левськи» (Болгарія) – 0.
У групі «В» таким принциповим матчем буде «Спортинг» (Португалія) – «Спартак» (Москва). Тільки ставки в ньому на порядок менші. Росіянам необхідна перемога для того, аби піднятися на третє місце. Португальцям вистачить нічиєї, аби там залишитися. Учасники Ліги чемпіонів від цієї групи визначені достроково – це «Баварія» та «Інтер». В очній зустрічі в Мюнхені італійці у разі перемоги можуть змістити «Баварію» з першого місця.
Становище команд: «Баварія» (Мюнхен, Німеччина) – 11 очок, «Інтер» (Мілан, Італія) – 9, «Спортинг» (Лісабон, Португалія) – 5, «Спартак» (Москва, Росія) – 2.
Ніяких змін не передбачається внаслідок матчів заключного туру у групі «С». «Ліверпуль» і ПСВ «Ейндховен» – у Лізі, «Бордо» – у Кубку УЄФА.
Становище команд: «Ліверпуль» (Англія) – 13 очок, ПСВ «Ейндховен» (Голландія) – 10, «Бордо» (Франція) – 4, «Галатасарай» (Стамбул, Туреччина) – 1.
Натомість у групі «F» далеко не все ясно. Тут три команди мають цілком реальні шанси поборотися за плей-офф Ліги. Шостого грудня зіграють «Копенгаген» – «Селтік», «Манчестер Юнайтед» – «Бенфіка». Тільки «Копенгагену» вже нічого не світить, навіть, Кубок УЄФА.
Становище команд: «Селтік» (Глазго, Шотландія) – 9 очок, «Манчестер Юнайтед» (Англія) – 9, «Бенфіка» (Лісабон, Португалія) – 7, «Копенгаген» – 4.
У групі «G» схожа ситуація на групу «А». Тільки з тією різницею, що в заключному турі зустрічаються «Порту» – «Арсена», «Гамбург» – ЦСКА (Москва). Тобто у разі нічиєї першої пари команд і перемоги ЦСКА складеться ситуація, коли у трьох команд буде по 11 очок. Цікаво, чи є якісь амбіції у представника німецького чемпіонату, який програв п’ять попередніх зустрічей групового турніру? 
Становище команд: «Арсенал» (Лондон, Англія) – 10 очок, «Порту» (Португалія) – 10, ЦСКА (Москва, Росія) – 8, «Гамбург» (Німеччина) – 0.
Цікава ситуація і в групі «Н». Тут кожна команда відстає від наступної на три очки. У заключному турі гратимуть: «Мілан» – «Ліль», «Андерлехт» – АЕК. Тобто, аби посісти вище місце потрібно перемагати самому й розраховувати на поразку заочного конкурента. Однак грецький АЕК за будь-яких розкладів уже не зможе посунути з першого місця італійський «Мілан».
Становище команд: «Мілан» (Італія) – 10 очок, АЕК (Греція) – 7, «Ліль» (Франція) – 6, «Андерлехт» (Брюссель, Бельгія) – 3.