В РІО-ДЕ-ЖАНЕЙРО ПОЇДУТЬ НЕУКРАЇНЦІ

Ці вихідні запам’яталися тим, що на каналі «Один плюс один» нарешті фінішував проект, наровивший галасу «Танці з зірками». Протягом двох місяців 10 танцювальних пар, складених з професійних танцюристів та зірок шоу-бізнесу, змагалися за путівку в Ріо-де-Жанейро.

 До фіналу вийшли дві пари — В. Зеленський — О. Шоптенко та Н. Могилевська — В. Яма. За результатами об’єднаної оцінки, яка включала голосування телеглядачів плюс ті бали, які виставили парі судді, перемогу здобув Володимир Зеленський — обличчя команди КВН «95-й квартал» з Кривого Рогу, відомої своїми україножерськими жартами та якоюсь прямо-таки патологічною нелюбов’ю до одного популярного «помаранчевого» політика.
Зазначивши, що перемогу в проекті здобув саме В. Зеленський, не вказавши при цьому, що це він, власне, зробив у парі з танцівницею Оленою Шоптенко, я мав на увазі ту обставину, що глядачі голосували саме за персону фронт-мена «95 кварталу», а не за  маловідому широкому загалові партнерку Володимира, що й логічно, адже телеаудиторія акцентувала свою увагу саме на «зірках» вітчизняного шоу-бізнесу. Лукавий єврейчик справив найсильніше враження на глядачів та на суддів. Менше вразила журі Н. Могилевська, що запам’яталася практично бездоганною технікою, та Р. Писанка, артистизм якої був таки вищий, аніж у Зеленського.
Взагалі склалося враження що проект штучно перетворили на такий собі «єврейський міжусобойчик». Мало того, що пари, до складу яких входили «зірки шоу-бізнесу» — представники титульної нації, взагалі не дісталися фіналу, мало того, що половина «зіркового» складу даного проекту не була за своєю суттю українською, мало того, що ведучою шоу на пару з Ю. Горбуновим була співачка Таня Ліберман, вона ж — Тіна Кароль, але навіть в «суддівському корпусі» знайшлося місце лише одній представниці українства — нею виявилася хореограф Олена Коляденко. Щодо решти суддів, то нехай у вас не виникають зайві ілюзії — таких експертів, як пан Єлізаров або пан Чапкіс, українцями аж ніяк не назвеш. Що вже тоді дивуватися результатам? Мені особисто все стало зрозумілим вже після першого випуску цього так званого «шоу». Інтерактивне голосування в ньому здавалося чистою формальністю, адже результатів його, тобто реальні цифри, ніхто з глядачів не бачив, замість них до оцінки суддів додавалися якісь бали, що могли бути взяті просто з неба.
В черговий раз доводиться констатувати — сумно тому, що знов «наше» — неукраїнське ТБ пропонує нам черговий лохотрон, яким став і проект «Танці з зірками». Та не він один — невдовзі на каналі «Інтер» (або «каналі імені єврейського ІНТЕРнаціоналу») має фінішувати «Зірковий дует», ще одне вбоге, з точки зору музичної естетики, видовище. Обидва «шоу» знімалися синхронно зі своїми російськими аналогами «Зірки» на льоду» (чи «Зірки», як корови на льоду»?) та «Дві «зірки», що їх своєму глядачеві запропонував Перший канал російського телебачення. Підозрюю, що така синхронність продиктована саме російською стороною. Саме росіяни, схоже, підкинули нам ідею всіх цих «зіркових дуетів», мовляв, «не сумуйте, хохли, дивіться, у вас показують практично таке саме, як і у нас». Точно, що «таке саме» — таке ж низькопробне, і збацали його, керуючись загальновідомим принципом «народові потрібно більше хліба та видовищ». А оскільки народ особливо не розбещений якісною телепродукцією, то він «захаває» все, що йому підсунуть.
Сергій БАГРЯНИЙ