ДОБРИЙ ПОЧИН, ПРОТЕ ЗАПІЗНІЛИЙ

Вочевидь на ігровому настрої гірників позначилася недавня невдача у Києві, коли внаслідок програшу «Динамо» донеччани втратили чільні позиції в національному чемпіонаті. Відтак з’явилася добра нагода реабілітуватися перед вболівальниками у єврокубках. Звісно, з цим завданням було впоратися відчутно важче. Тим паче, що «Рома» надто не форсувала події в атакуючій лінії – як і належить гостям, заграла від оборони.
Тож гравці «Шахтаря», що називається, відчули різницю між обороною середнячків і аутсайдерів українського чемпіонату та одним з провідних клубів Італії. Зазвичай, коли суперники грають від оборони, гірники вже у першому таймі забезпечують відчутну голеву перевагу. Цього ж разу донеччани спромоглися впродовж години ігрового часу створити кілька напівмоментів. Тільки коли «Рома» наважувалася йти вперед, тоді в господарів поля з’являвся простір для проведення атак. І то римляни встигали ліквідувати ці загрози.
І все ж таки «Шахтарю» вдалося дочекатися помилки оборони гостей і вразити ворота гостей. Коли римляни створивши штучне положення «поза грою» залишили в офсайді Брандао, з-за спин італійських захисників вискочив Маріка й прицільним ударом головою вразив ворота «Роми». Гості сигналізували про «поза грою», проте арбітр вирішив, що порушення правил не було.
У будь-якому випадку в момент передачі Маріка в офсайді не був, а перебування там Брандао цілком можна було класифікувати, як пасивне. У таких випадках рішення приймається на розгляд арбітра. Тобто, при бажанні суддя міг скасувати взяття воріт, як це зробив рефері у дещо схожій ситуації під час зустрічі київського «Динамо» зі «Стяуа» (мається на увазі другий скасований гол, коли один гравець вразив ворота, а інший у цей час перебував «поза грою»). Втім, на щастя для гірників, гол зарахували. У підсумку  він виявився переможним. Хоча до завершення зустрічі «Шахтар» мав ще кілька нагод збільшити свою перевагу. Адже «Рома» змушена була йти вперед й оголювати тили. Проте донеччанам не вдалося сповна поквитатися за розгром, вчинений у першому турі римлянами на своєму полі. Тоді «Ромі» вдалося відкрити рахунок аж на 67-й хвилині. Проте до закінчення зустрічі римляни ще тричі вразили ворота гірників.
Тепер ця різниця голів може зіграти роль при визначенні місця за однакової кількості очок в турнірній таблиці. Якщо у заключному турі «Рома» зіграє вдома внічию з «Валенсією», а гірники виграють на виїзді в «Олімпіакоса», то на другому місці залишаться італійці. Відтак, гірникам, аби посісти заповітне друге місце, що  надає право наступного року продовжити виступу у Лізі чемпіонів, мало виграти у греків. Потрібно, щоб «Валенсія», яка вже гарантувала собі перше місце, виграла у Римі. Втім, для «Шахтаря» головне завдання виграти в «Олімпіакоса» чи, принаймні, не програти. Інакше – й третього місця (тобто Кубка УЄФА навесні) не бачити.
Олександр НАКАЗНЕНКО
Фото з офіційного сайту ФК «Шахтар»

Ліга чемпіонів УЄФА.
5 тур. Група «D»
«Шахтар» (Донецьк, Україна) – «Рома» (Рим, Італія) – 1:0
Гол: Маріка (61).
«Шахтар»: Шуст, Кучер, Тимощук, Чигринський, Дуляй, Рац, Срна, Фернандиньо (Гай, 90), Жадсон (Елано, 80), Маріка (Агахова, 75), Брандао.
«Валенсія» (Іспанія) – «Олімпіакос» (Пірей, Греція) – 2:0