ДЕ НАШІ ГЕТЬМАНИ

Увага істориків останнім часом прикута до пошуків місця поховання гетьмана Івана Виговського. Вони вказують на села Руда та Йосиповичі Львівської області. Чому саме там науковці вирішили шукати могилу Виговського?

Про це розповідає директор меморіального музею І. Виговського Степан Ревуцький: «У нас немає вагомих доказів». Усе, чим сьогодні оперують науковці – це припущення та деякі історичні джерела, зокрема козацькі літописи. Наприклад, знаємо, що десь у 70-80-роках ХVII століття село Руда спалили татари. Історики твердили, що саме там був похований Виговський. Але після спалення села його тіло могли перенести до села Йосиповичі: там є церква і монастир, до яких причетний гетьман. Він боровся за незалежність свого народу, намагався об’єднати землі під одним прапором. Нація без своєї історії – натовп. А персона Виговського є частиною історії України. Передбачено встановити пам’ятник у селі Руда. Із віднайденням могили гетьмана Виговського українці зможуть поклонитися одному з борців за нашу державу. Як-не-як, а Виговський, на мою думку, за значущістю другий гетьман після Хмельницького. Саме у нього зродилися ідеї засади державотворення України. Забувати таких людей просто не можна.
У часи СРСР владі було невигідно шукати борців за волю України. Для прикладу, такий гетьман, як Богдан Хмельницький, до якого компартія ставилася більш-менш лояльно, також залишився без уваги. Остаточно місце його поховання не визначено досі. Що вже казати про інших провідників козацтва?
Не слід забувати і про нашого земляка Петра Сагайдачного. Він збудував церкву Богоявлення в Києві, в якій його і поховали. В минулому столітті її дощенту зруйнували. Але місце, де вона стояла, відоме. Однак жодних спроб відреставрувати церкву чи хоча б перепоховати прах гетьмана нині нема.
Україні давно потрібне пантеон героїв. Настав час, коли за це треба боротися серйозно. Знати місця поховання і не робити жодних спроб пошуку – неприпустимо».
 Андрій ДУТЧАК