ЯК ВИСМИКУВАТИ ГРОШІ З «ЕЛЕКТРОННОЇ СКАРБНИЧКИ»

Банківські рахунки справедливо називають електронними скарбничками: вони не тільки дозволяють накопичити більш-менш значну суму, але й приносять певний дохід – можна отримувати відсотки, які банк нараховує на вклади. Однак розібратися в розмаїтті існуючих нині вкладів звичайному обивателю не просто. Подаємо короткий огляд рахунків для приватних осіб, що пропонують основні банківські установи.
Найпростіші вклади – депозити до запитання. Людина кладе в банк гроші на необмежений час і може в будь-який момент взяти їх. Поповнити вклад, звісно, також можна коли завгодно, а відсотки нараховуються щодня. Єдиний недолік такого виду вкладів – низькі відсоткові ставки. Отож для тих, хто сподівається на суттєвий прибуток, такий вид «електронної скарбнички» не підійде.
Існують також строкові вклади, які вносяться на певний термін – зазвичай на 3,6,9,12, 24 місяці. Причому, чим триваліший строк, тим вища дохідність депозиту, яка залежить від суми (чим більша сума, тим більша ставка) і від частоти нарахування відсотків (чим частіше, тим менша дохідність). Якщо ж вкладник вирішить забрати гроші раніше вказаного терміну, навіть якщо до цього залишилося кілька днів, відсотки будуть втрачені. Строковий рахунок не можна поповнювати.
Існують і депозити з поповненням, які передбачають також можливість часткового зняття грошової суми. Такі рахунки можна поповнювати, але іноді строки поповнення чітко обумовлюються договором. Якщо ж людина вирішить зняти гроші достроково, відсоткова ставка зменшується. Виплата відсотків може здійснюватися як помісячно, так і наприкінці строку.
І останній вид депозитів – мультивалютний. Вкладники часто стоять перед вибором, в якій валюті краще зберігати гроші. Для тих, хто так і не зміг визначитися або хоче залишити собі можливість передумати, банкіри придумали особливі, мультивалютні депозити. На них можна одночасно розмістити рублі, долари і євро чи одну з цих валют. Для кожної валюти встановлюється ставка, яка залежить (як завжди) від строку внеску. Як правило, вона мало відрізняється від відсотків за звичайним депозитом.
Отже, радимо краще поповнювати свої матеріальні засоби з допомогою «електронної скарбнички», ніж тримати гроші вдома під матрацом.
ВИПЛАТА ОДНА
Я вдова ветерана війни, тож до Дня Перемоги за чоловіка отримала 130 гривень, а мені як учаснику війни 50 гривень не дали. Сказали, що нібито не належить, якщо отримала за чоловіка. Чи правильно це?
Зінаїда БОНДАРЕНКО
Чернігівська область м. Бобровиця

Відповідно до статтей 12, 13, 14, 15, 16 Закону України «Про статус ветеранів війни, гарантії їхнього соціального захисту», щорічно до Дня Перемоги ветеранам війни, особам, на яких поширюється чинність цього закону, та особам, які мають особливі заслуги перед Батьківщиною, передбачено виплату разової грошової допомоги у співвідношенні до розміру мінімальної пенсії за віком (від трьох до десяти мінімальних пенсій за віком).
Щорічно законами України про держбюджет розміри такої разової допомоги для відповідних категорій ветеранів встановлювалися, виходячи з фінансових можливостей держави.
Згідно зі статтею 30 Закону України «Про державний бюджет України на 2006 рік», у поточному році виплата одноразової грошової допомоги здійснювалася в таких розмірах: інвалідам війни І групи – 400 гривень, інвалідам війни ІІ групи – 330 гривень, інвалідам війни ІІІ групи – 270 гривень; учасникам бойових дій – 250 гривень; особам, які мають особливі заслуги перед Батьківщиною – 400 гривень; членам сімей загиблих та дружинам (чоловікам) померлих учасників бойових дій і учасників війни, визнаних за життя інвалідами – 130 гривень; учасникам війни – 50 гривень.
Щороку виплату разової грошової допомоги до Дня Перемоги здійснюють органи праці та соціального захисту населення через відділення зв’язку або через установи банків пенсіонерам – за місцем отримання пенсії, а особам, які не є пенсіонерами, – за місцем їхнього проживання чи одержання грошового утримання.
Громадянам, які належать до кількох категорій осіб, згідно з цим законом, виплачується тілкьи одна допомога – в більшому розмірі.
Мінпраці України

ЯК СТАТИ
НА КВАРТОБЛІК
Поясніть, будь ласка, за яких умов сім’я набуває право оформитися на квартирний облік?
Марина ЛИННИК
            м. Харків
Розподіл і надання житлових приміщень здійснюється, згідно з Житловим кодексом Української РСР та «Правилами обліку громадян, які потребують поліпшення житлових умов і надання їм житлових приміщень в Українській РСР», затвердженими постановою Ради Міністрів УРСР та Укрпрофради від 11.12.1984 р.№470, і належать виключно до компетенції органів місцевої влади, на які, відповідно до статті 30 Закону України «Про місцеве самоврядування в Україні», покладені повноваження щодо обліку громадян, які, згідно з чинним законодавством, потребують поліпшення житлових умов, розподілу та надання житла, що належить до комунальної власності.
Відповідно до пункту 13 цих правил, такими, що потребують поліпшення житлових умов, визнаються громадяни, забезпечені житловою площею нижче за рівень, що визначається органами місцевого самоврядування разом з радами профспілок. Цей рівень періодично переглядається вказаними органами, виходячи з даних статистичної звітності.
Згідно з вищезгаданим кодексом та Правилами, житлове приміщення надається громадянам у межах 13,65 квадратних метра житлової площі на одну особу, але не менше рівня середньої забезпеченості громадян житловою площею в даному населеному пункті. При цьому враховується житлова площа в житловому будинку (квартирі), що перебуває у приватній власності громадян, якщо ними не використані житлові чеки.
Житлове приміщення може бути надане з перевищенням вказаного вище максимального розміру, якщо воно становить одну кімнату (однокімнатну квартиру). В окремих випадках на прохання громадян, що перебувають на квартирному обліку (в першу чергу тих, у яких настала черговість на одержання житлових приміщень), та громадян, що користуються правом позачергового одержання житла, у порядку тимчасового поліпшення житлових умов може бути надане житлове приміщення, яке не відповідає встановленим вимогам або за розміром менше від рівня середньої забезпеченості громадян житловою площею в даному населеному пункті зі збереженням відповідно права перебування на обліку та у списках першочерговиків чи у списку позачерговиків.
Таким чином, аби отримати детальну інформацію щодо норми забезпечення житловою площею для визнання такими, що потребують поліпшення житлових умов та рівня середньої забезпеченості громадян при наданні житлової площі в певному населеному пункті, необхідно звернутися до органу місцевої влади.
Міністерство будівництва, архітектури
та житлово-комунального господарства