НЕ ГОЛАМИ — ТАК ВИЛУЧЕННЯМИ

Вочевидь, поєдинок двох головних суперників за «золото» національного чемпіонату України приніс чимало емоцій та вражень не тільки нашим уболівальникам, а й португальській бригаді арбітрів на чолі з Пауло Коштою, запрошених обслуговувати цю зустріч. Постійні звинувачення та підозри в симпатіях до одного з суперників українських суддів спричинили практику залучення на відповідальні матчі національних турнірів іноземних рефері.
Відтак, центральний матч туру й першості загалом став справнім випробуванням і для португальця, який виявився чи не найпомітнішою людиною на полі. Втім, основним провокатором надмірних емоцій на полі можна вважати іншого іноземця, що вже третій рік очолює донецький «Шахтар», румуна Мирчу Луческу.  Поведінка тренера, його постійні коментарі суддівства не можуть не впливати на поведінку донецьких футболістів. Передовсім його невдоволення призвели до того, що на найвідповідальніші матчі запрошували іноземних рефері. От тепер на полі київського стадіону «Динамо»  Луческу на собі зміг відчути всі тонкощі й особливості європейського суддівства.
Більшу частину першого тайму команди відіграли без особливих порушень. А коли згодом гравці дещо втомилися, то почали частіше влучати не по м’ячу, а по ногах. Ось тоді й вилізла донеччанам боком звичка постійно апелювати до арбітрів — досить поширене явище в матчах національних змагань. Швидко зрозумівши, що португальський рефері, як то кажуть, не ведеться на такий психологічний тиск, в одному з епізодів гравець «Шахтаря» сам вирішив покарати порушника. Дмитро Чигринський відповів Клеберу, за що відразу побачив «червоне світло». Невдовзі й невдоволений наставник гірників побачив перед собою картку такого ж кольору і змушений був залишити тренерську лаву.
На другий тайм «Динамо» вийшло маючи кількісну й психологічну перевагу. Однак не змогло її реалізувати доки… арбітр не урівняв склади команд. У середині другого тайму з поля було вилучено київського нападаючого Артема Мілевського, який надто гарячково реагував на дії арбітра. Невдовзі після чого було забито єдиний гол матчу. На 74-й хвилині після передачі з лівого флангу Валентина Белькевича  вдало в один дотик переправив м’яча у ворота Максим Шацьких. Час від часу цьому гравцю вдається забивати важливі голи. Цього разу був саме такий випадок.
За такої гри було мало сподівань на ще якісь результативні удари в матчі, основними подіями  якого стали вилучення. Продожилися вони навіть після фінального свистка. Коли за надмірні емоції червону картку побачив донеччанин Даріо Срна.
Олександр НАКАЗНЕНКО

Чемпіонат України, 13 тур
«Динамо» — «Шахтар»  — 1:0
«Чорноморець» — ФК «Харків»  — 4:2
«Металург» З — «Сталь»  — 1:0
«Кривбас» — «Дніпро»  — 1:1
«Зоря» — «Таврія»  — 1:0
«Металіст» — «Ворскла»  — 2:1
«Металург» Д — «Іллічівець»  — 2:1
«Карпати» — «Арсенал»  —  не відбувся