Тетяна КОДЛУБОВСЬКА: «ЗАПАХ ЛАДАНУ НЕЙТРАЛІЗУЄ СТРАХ, УСУВАЄ ГНІВ»

Чи можна порівняти запах полину або чебрецю з синтетичним запахом якогось ароматизатора? Проте сьогодні в квартирі, в салоні автомобіля скоріше побачиш саме цю «аристократичну» цяцьку, аніж пучечок трави, зібраної своїми руками гарного літнього дня.

 Втім, ті, хто віддає належне моді, купують собі ароматизатори і часто не знають елементарного, а саме того, що ці іграшки псевдоцивілізації шкідливо впливають на організм людини. Таку само безграмотність можна прослідкувати й щодо ароматичних ламп, які, до речі, сьогодні так само в моді: людина, страждаючи, наприклад, на мігрень, порятунок знаходить лише в таблетках, вона й не здогадується, що свою проблему зі здоров’ям могла б куди ефективніше вирішити з допомогою аромату якоїсь рослини.
Моя співрозмовниця кандидат психологічних наук, рефлексотерапевт, ароматерапевт Київського міського Центру «Здоров’я» Тетяна Кодлубовська багато років поспіль вивчає вплив запаху на самопочуття людини. Тому й не дивно почути з її вуст цю фразу: «Запах для мене — то все…»
— Річ у тім, що з допомогою запаху можна визначити будь-який стан будь-якого об’єкта. І не лише людини, а й тварини,— розповідає пані Тетяна. — Колись лікарі мали спеціальні альбоми запахів поту, шкіри, з допомогою яких встановлювали діагноз. Так, наприклад, коли у людини туберкульоз, її шкіра має кислий запах — саме так пахнуть дріжджі...
— Проте сьогодні таких тестів ніхто не використовує.
— Так. Але особисто для мене не є проблемою поставити діагноз за запахом — я керуюсь власним чуттям…
— Можна лише уявити, як вам з таким надчуттям щодо запахів непросто жити в соціумі, де звичайні люди особливо цим не переймаються. Навіть дуже вишукані модниці використовують штучні парфуми… А може, в цьому, як кажуть, немає нічого страшного? Ну, подумаєш, синтетичний запах…
— Я б не радила ні жінкам, ні чоловікам використовувати їх, адже синтетичні парфуми можуть викликати головний біль, навівати неприємний настрій. Трапляється, заходиш в маршрутку, а там висить синтетичний ароматизатор. Посидиш хвилин десять — а голова аж розколюється… Переживаючи такі негативні відчуття, люди навіть не здогадуються, що їх спричинили саме синтетичні компоненти, які беруть за основу, коли виготовляють ароматизатори. Так само і з парфумами. Тому я раджу купувати ці предмети туалету дуже високої якості, при виготовленні яких за основу беруть рослинний мускус та інші натуральні компоненти.
— Чи є серед ароматерапевтичних засобів такі, що можуть зняти негативні відчуття, наприклад, головний біль, запаморочення?
— Так, наприклад, лаванда. Але потрібно брати саме альпійську французьку лаванду.
— Чому не кримську?
— Тому що в Криму цю рослину зазвичай збирають комбайнами. Такий метод збору є неприйнятним в ароматерапії. До речі, лаванда, що росте у французьких Альпах вважається засобом проти 101-єї хвороби. Як її використовувати для усунення головного болю? Я раджу скрутити з вати невеличкий гнотик, вмочити його в лавандову олію і покласти у вухо, поки біль не мине.
— Розкажіть, будь ласка, як готують ефірні рослинні олії.
— Зазвичай беруть рослинну олію, наприклад, соняшникову або звіробоєву, олію календули чи авокадо. Потім у визначеній пропорції додають до неї натуральну ефірну олію якоїсь рослини. В класичній ароматерапії вважається, що концентрація ефірної олії у бальзамах, або аромазасобах має складати 2-3 відсотки. Якщо її буде менше, то терапевтичного ефекту від застосування такого препарату не можна досягти. Це вже не є ароматерапія, а просто ароматизація.
— Чи може бути альтернативою синтетичним ароматизаторам вживання таких запашних речовин, як, наприклад, ладану? Багато хто, використовуючи вдома ці церковні пахощі, відчуває, що запах цієї речовини є цілющим.
— Відомо, що ладан гармонізує психоемоційний стан, нейтралізує страхи, усуває гнівливість. На жаль, сьогодні, навіть в церковних крамничках продають здебільшого не чисту речовину ладану, а різні її суміші. Справжній ладан дуже дорогий. Для його виготовлення беруть смоли певних порід хвойних дерев.
— Зрозуміло, що перебування серед таких запахів оздоровлює людину. Виходить, що в церкві корисно бувати ще й з цієї причини?
— Так, здавна жерці у храмах використовували і ладан, і сандал, і трояндову олію. Сучасні священики також здійснюють миропомазання, наносячи благотворну олію на певні зони обличчя, рук. Це все не випадково, адже так йде рефлекторний вплив на тонкі сфери людини. Так, здавна було відомо, що рослинні ефірні олії характеризуються швидким проникненням в тонке тіло людини. Це означає, що ароматерапія працює як метод оздоровлення на трьох рівнях: на рівні духу, свідомості й тіла.
Якщо вміло використовувати знання, що накопичувалися тисячоліттями, то вдасться досягти гармонії між почуттями, думками й тілом. Чи ж варто наголошувати, що людина у стані гармонії здатна чинити дива. Зокрема хочу звернутися до жінок: саме жінка як берегиня домашнього вогнища може бути для родини одночасно цілителькою, психологом, лікарем. Звісно, я натякаю на те, що знання з ароматерапії допоможуть їй у цьому.
— Не у всіх є можливість отримати класичні знання з цього предмета. А якщо самостійно поекспериментувати? Наприклад, наповнити оселю запахом м’яти…
— Про цю рослину відомо, що вона охолоджує дух. Але якщо в квартирі мешкають чоловіки, я б не радила цього робити, оскільки відомо, що м’ята знижує потенцію. Полин, троянда діють навпаки…
— Скажіть, пані Тетяно, яким цілющим ароматом можна звечора наповнити кімнату, щоб вранці ті, хто там спить, прокинулися повними життєвої енергії?
—Такий засіб є. Це — олія лаванди. А там, де є діти, можна використати олію апельсину. Малеча обожнює цей запах…
— Порадьте, будь ласка, нашим читачам, як в домашніх умовах використовувати ефірні олії?
— Все залежить від того, який результат ми бажаємо отримати. Наприклад, хочемо зняти втому і емоційну напругу. Для цього треба використати цитрусову групу олій (апельсин чи грейпфрут). Для цього в чашку з окропом крапаємо одну-дві краплі олії. Заливаємо в пульверизатор і розбризкуємо по оселі. Можна поряд з екібаною покласти ватку, змочену в ефірній олії: пара, що при цьому виділяється, буде поширювати запах і справляти терапевтичний ефект.
Можна прийняти ванну. Для цього беруть 2-3 краплі апельсинової чи грейпфрутової олії, розчиняють в склянці молока (ефір добре розчиняється в рідині з жировою основою) і виливають у ванну. Перебувають у воді 15-20 хвилин. Ця процедура ефективна за умови, якщо немає алергії на цитрусові.
— Лишилося придбати цілющі олії. Скажіть, де краще їх купувати?
— Насамперед треба дбати про високу якість. Наприклад, продукція торгової марки «Аромасвіт» відповідає цьому критерію. У Києві  її можна придбати в міському центрі «Здоров’я».
Тетяна ОЛІЙНИК