КУКУРУДЗА ВРЯТУЄ СВІТ ВІД ПЛАСТИКОВИХ ПЛЯШОК

На міжнародній сільськогосподарській конференції в місті Черноббіо компанією Nature Works була представлена екологічно чиста пляшка води Belu, яка з вигляду здається звичайною пластиковою пляшкою, але насправді виготовлена з біорозкладної кукурудзи. Термін придатності води в такій тарі — півроку.
Як відомо, утилізація пластикових пляшок і пакетів — одна з головних екологічних проблем сучасної цивілізації. Вони не розкладаються в природному середовищі, а при спалюванні або тлінні на звалищах виробляють небезпечні для здоров’я речовини.
Для виробництва півлітрової пляшки необхідно 65 грамів кукурудзи, замість 0,027 літра нафти з викидом в атмосферу 0,04 кілограма вуглекислого газу. Загалом, при використанні цієї технології нафтові витрати тільки в Італії можна скоротити на 200 мільйонів літрів на рік, що зупинить від викиду в атмосферу 320 тисяч тонн вуглекислого газу.
З 2010 року в Європейському Союзі вступає в силу директива, згідно з якою всі пластикові пакети повинні будуть в обов’язковому порядку виготовлятися з матеріалів, що розкладаються в природному середовищі, не залишаючи після себе шкідливих речовин.
Серед продукції, виставленої на форумі в Черноббіо, помітно виділяються товари, створені з біопластику, який виготовляється з кукурудзи, зерна і картоплі. На виставці були представлені тарілки і склянки, сміттєві мішки, харчові контейнери, промислові пакувальні матеріали, дитячі іграшки і товари для тварин.