СПОЧАТКУ СОТ, А ДИВІДЕНДИ — ПОТІМ...

Прем’єр-міністр Фінляндії Матті Ванганен на саміті у Гельсінкі заявив, що ЄС готовий розпочати з Україною переговори щодо нового формату угоди відносин у разі, якщо Україна до кінця цього року вступить до Світової організації торгівлі.

Він додав, що основним елементом цього поглибленого документа має стати створення зони вільної торгівлі, яка виведе економічні відносини України та Євросоюзу на якісно новий рівень.
Таку ж думку висловив і президент Єврокомісії Жозе Мануель Баррозу.
У свою чергу президент Ющенко висловив упевненість, що до 20 листопада цього року український парламент прийме необхідний пакет законопроектів для вступу до Світової організації торгівлі, а вже 21 грудня на робочій групі в Женеві буде отримано позитивний висновок СОТ щодо цього питання.
Голова Єврокомісії Жозе Мануель Баррозу зазначив, що поглиблена Угода між Україною та ЄС буде «важливою складовою стратегічного партнерства двох сторін». Він сказав, що зараз питання про можливе приєднання України до Євросоюзу не стоїть, пояснивши це просто: «ЄС до цього не готовий. Україна до цього теж не готова».
Пан Баррозу, однак, наголосив, що Україна не повинна сприймати такі заяви як негативний сигнал. Україні неодноразово повідомляли, що наразі немає перспективи швидкого членства в ЄС, натомість головними питаннями цих переговорів були політичні та економічні зв’язки.
Проте в ЄС стурбовані сповільненням реформ в Україні після поділу влади в країні між прозахідним президентом Ющенком та прем’єр-міністром Віктором Януковичем, який пропагує тісніші зв’язки з Росією.
Сторони також відзначили стратегічний характер співпраці в енергетичній галузі, а ЄС підтвердив підтримку проекту транспортного коридору Одеса–Броди–Гданськ.
Президент Єврокомісії привітав і останні газові угоди між Україною і Росією, заявивши, що вони відіграють важливу роль у гарантуванні безпеки енергопостачань Заходу.
Також Україна і ЄС парафували угоди про реадмісію, спрощення візового режиму. Угода про спрощення візового режиму, зокрема, передбачає, що рішення щодо видачі чи відмови у видачі візи прийматимуться протягом 10 днів, та буде зменшена кількість документів, які необхідно буде подавати для оформлення візи. Крім того, ця угода передбачає спрощені критерії для видачі багаторазових віз для багатьох груп людей, зокрема, близьких родичів громадян ЄС, водіїв вантажівок, бізнесменів, студентів, журналістів та членів офіційних делегацій.
Вартість Шенгенської візи буде закріплена на рівні 35 євро. Безкоштовні візи видаватимуться близьким родичам громадян ЄС, студентам, інвалідам, журналістам та пенсіонерам.
Власники дипломатичних паспортів зможуть відвідувати країни Шенгенської угоди без отримання візи.