ОЧИЩЕННЯ НИРОК ЧОРНОЮ РЕДЬКОЮ

Цю рослину нескладно виростити на грядці. Проте якщо раніше не було господині, яка в травні-червні не висівала в землю маленькі кругленькі зернятка, то тепер редьку мало хто сіє. А треба, адже ця рослина надзвичайно корисна.

Справа в тому, що саме чорна редька знищує гнилісні мікроорганізми в нирках та очищує сечовивідні шляхи. Цієї осінньої пори нехай завжди на вашому столі стоїть свіжий салат із чорної редьки. Для профілактики хвороб вживайте і сік. Для цього візьміть 10 кг чорної редьки, видаліть пошкоджені місця. Гарно помийте. Чистити не потрібно. За допомогою соковижималки приготуйте сік. Зберігайте його в холодильнику в щільно закритій скляній банці. Вживайте сік чорної редьки тричі на день по одній столовій ложці, доки він не закінчиться. На цей час бажано відмовитися від смаженого, жирного, яєць, крохмалю, м’яса.
ЦІЛЮЩІ ТАЄМНИЦІ ЗАПАШНОЇ КОРИЦІ
Зазвичай цю пряність використовуємо лише як спецію, не здогадуючись про те, що вона має великі цілющі властивості.
Отож кориця не лише стабілізує тиск, вона благодатно впливає на серцевий ритм. А якщо щодня вживати салат з моркви з корицею (морква містить даукарин, що зміцнює серцевий м’яз, а кориця чистить та зміцнює судини серця),то можна вилікувати тахікардію, брадікардію, стенокардію.
Гадаємо, найбільшому гурманові сподобається ось цей салат: беруть дві великі морквини. Труть їх на крупній тертці. Додають півчайної ложки кориці й одну склянку сметани, ретельно перемішують. Вживають вранці на сніданок.
КАПУСТА ПРОТИ РАКУ
У 70-х роках минулого століття вчені багатьох країн стали вивчати залежність «їжа – рак». Вони дійшли висновку, що фрукти та овочі – потужна профілактика цієї грізної хвороби. Серед овочів друге місце після часнику посідає капуста. З огляду на те, що в квашеній капусті вміст одного з протиракових чинників – вітаміну С – зростає приблизно в 1,5 раза, тому вона є незамінною у раціоні. Тим більше, що доведено: вживання квашеної капусти, як і свіжої, частіше одного разу на тиждень, знижує ризик раку товстої кишки та передракових поліпів утричі проти того, як вживати її один раз на місяць. Так само ефективно захищає капуста від раку молочної залози, легень, зокрема у курців.
КАВА ЗАХИЩАЄ ПЕЧІНКУ
Кава й газовані напої, що мають у своєму складі кофеїн, можуть бути засобом профілактики захворювань печінки. У масштабному дослідженні, проведеному американськими вченими, з’ясувалося, що за високого ризику таких захворювань регулярне надходження кофеїну в організм знижує можливість ураження печінки, однак механізм такої захисної дії поки що невідомий.
Це дослідження проводили під керівництвом доктора Джеймса Еверхерта з Національного інституту вивчення діабету, захворювань травної системи і нирок. Вони проаналізували дані 5994 чоловіків і жінок, у яких був високий ризик ураження печінки в зв’язку з вживанням алкоголю, гепатитом або ожирінням.
ЧИ ДОПОМАГАЄ ТЮТЮН?
Багато хто з курців вважає, що «тютюн підвищує працездатність і заспокоює нерви». Втім, як дослідили науковці, людина, яка кожного дня викурює цілу пачку цигарок, за рік поглинає 70-80 грамів дьогтю. Навряд чи комусь із любителів цигаркового диму така не вельми смачна «страва» подобається.
Та епідемія куріння захопила вже навіть школярів.
Як кажуть медики, постійне тютюнопаління шкідливо діє на нервову систему, спочатку збуджуючи, а потім пригнічуючи її. Пам’ять і увага слабшають, працездатність знижується. Нікотин, звужуючи судини мозку і зменшуючи їх еластичність, заважає надходженню крові до мозку. Отож людина потерпатиме від головного болю чи запаморочення. Слабшає також функція легень, уповільнюється процес обміну вуглекислоти на кисень. Діє нікотин і на вітамінний обмін. Вміст вітаміну С в крові при курінні знижується в два-три рази. У курців зі стажем розвивається так звана «куряча сліпота» (ослаблення зору в сутінках), пов’язана з недостатнім засвоєнням вітаміну А. Нерідко в таких людей послаблюється і статева функція. Курці набагато частіше потерпають від ішемічної хвороби серця, інфаркту міокарда, у них тяжко протікають атеросклероз і гіпертонія. Любителі тютюну раптово гинуть від серцево-судинних захворювань у 5-8 разів частіше, ніж його противники.