КОНСУЛЬТАЦІЇ

ДОПЛАТИ НЕМАЄ
Мешкаю один у квартирі площею 45 квадратних метрів. Знаю, що за понаднормові метри маю доплачувати. Будь-ласка, поясніть, за скільки метрів я повинен доплачувати і за якою ціною?
Василь ПИЛИПЧУК
            м Луцьк

Постановою Кабінету Міністрів України від 26.06.1996р. № 838 «Про зміну розмірів відшкодування населенням вартості житлово-комунальних послуг», було визначено, що за надлишки площі розмір квартирної плати збільшиться в 1,1 раза. Але цю норму було скасовано постановою Кабміну від 22.06.1998р. №939 «Про вдосконалення системи державного регулювання розміру квартирної плати за утримання будинків і прибудинкових територій», і з моменту ухвалення зазначеної постанови вся загальна площа квартири оплачується в одинарному розмірі.
Нині діє постанова Кабміну України від 12.07.2005 р. №560, якою передбачено, що розмір тарифів (нормативних витрат, пов’язаних з утриманням будинків і споруд та прибудникових територій) визначається по кожному будинку окремо залежно від кількісних показників фактичного надання послуг з урахуванням забезпечення належного санітарно-гігієнічного, протипожежного, технічного стану будинків і споруд та прибудинкових територій, згідно з типовим переліком послуг.
Додаткову оплату за понаднормативну житлову площу чинним законодавством не передбачено.

Міністерство будівництва, архітектури
та житлово-комунального господарства
ПАТРОНАТ НАД СИРОТОЮ
Хотіла б узяти на виховання дитину-сироту, але без усиновлення. Чула, що можна укласти договір про патронат над такою дитиною. Як це робиться?
Клавдія ГУЛЯЄВА
           м. Запоріжжя

Згідно зі статтею 252 Сімейного кодексу України, за договором про патронат орган опіки та піклування передає дитину-сироту на виховання в сім’ю іншої особи (патронатного вихователя) до досягнення дитиною повноліття за плату, розмір якої визначається за домовленістю між органом опіки та піклування і вихователем. При цьому для передачі дитини в сім’ю патронатного вихователя потрібна згода самої дитини, якщо вона досягла такого віку, що може її висловити.
Якщо авторка листа все ж наважилася укласти договір про патронат, то до її обов’язків входитиме: забезпечення дитини житлом, одягом, харчуванням тощо, створення умов для навчання, фізичного та духовного розвитку, захист дитини, її прав та інтересів як опікуна або піклувальника без спеціальних на те повноважень.
Припиняється договір про патронат у разі відмови від нього вихователя або дитини, яка досягла 14 років. Якщо від договору відмовляється вихователь, то до того часу, поки дитині не буде призначено нового вихователя або її передано навчальному закладу, закладу охорони здоров’я або соціального захисту, він (вихователь) зобов’язаний піклуватися про дитину.
Також договір про патронат може бути розірваний за згодою сторін або за рішенням суду – в разі невиконання вихователем своїх обов’язків або якщо між ними та дитиною склалися стосунки, які перешкоджають виконанню обов’язків за договором.
Олександр ІВАНОВ,
юрист

ЯК СКЛАСТИ ПРІЗВИЩА
Ми з нареченим хотіли б після шлюбу взяти спільне прізвище, приєднавши моє дівоче прізвище до його прізвища. Проблема полягає в тому, що і його і моє прізвище – подвійні. Як у такому разі можна вчинити?
Любов ГАЙДЕНКО-БЕРЕЖНА
           м. Чернігів

У цьому питанні законодавство (ст.35 Сімейного кодексу України) встановлює обмеження: не допускається складання більше двох прізвищ. Таким чином, молоді можуть залишитися кожен зі своїм подвійним прізвищем або взяти подвійне прізвище одне з двох (нареченого чи нареченої), або замінити частину прізвища нареченої на частину прізвища нареченого. А якщо обоє бажають мати подвійне прізвище, то слід також погодити між собою, з якого прізвища воно починатиметься. Інша справа, якщо за звичаями національності, до якої належить наречений або наречена, допускається складання більше двох прізвищ. У такому разі наречені можуть взяти прізвище відповідно до своїх звичаїв.
Наталя ВІЛАМОВА,
юрист