Із чаєм та ж історія, що і з кавою — одні його хвалять, інші лякають шкідливістю. Ще 70 років тому популярний журнал так відповів на запитання читача: «В чаї містяться речовини, що мають шкідливу дію на нервову систему, тому вживання у великій кількості міцного чаю, безумовно, не рекомендується, особливо людям, що страждають розладами нервової системи і органів кровообігу» (Итоги науки. — 1928. — № 10). Користь від поміркованого вживання чаю загальновідома, але зловживання ним справді може зашкодити. Так, вважається, що пиття міцного настою чаю веде до безсоння, диспепсії, серцебиття, бері-бері (авітаміноз В1). Чай не рекомендується особам, що хворіють на оксалурію (посилене видалення оксалатів із сечею) і урикемію (збільшений вміст сечової кислоти в крові). Концентрований відвар чаю, так званий чифір, передчасно виснажує серце (Мартинсон, 1963). Було підмічено, що в «чайних» регіонах підвищується ризик захворіти на рак прямої кишки і стравоходу (цю дію чаю можна нейтралізувати доданням молока). Існує і протилежна думка: так, фітотерапевт В.С. Гординська пише про чай: «Я вдячна своїй бабусі за те, що за її прикладом почала ще в дитинстві пити міцний чай; в ті часи він вважався дуже шкідливим для роботи серця. Бабуся прожила довго і лікарі завжди дивувалися, яке в неї здорове серце (дія катехінів та інших фенольних сполук)». Все у цьому світі відносне. Чорний чай буцімто викликає рак стравоходу, а ось зелений, навпаки, запобігає цій недузі. Але і тут є заперечення: наприклад, в Гонконзі причиною 64 відсотків всіх випадків раку легень, що там зареєстровані, пов’язані не з палінням тютюну, а з підвищенням вживання чаю, до того ж, найшкідливішим виявився зелений чай (дані за 1992 рік). Можливо, в Гонконзі має місце синергічна дія багатьох канцерогенних чинників, а не лише пиття чаю. Чим би нас не лякали санітарні статистики, а епідемії чаїзму як не було, так і не буде, тому приклад Великої Британії, де за рік споживають на душу населення 3-4 кг чаю і навіть в тамтешній армії денна норма чаю складає 25 г (чверть пачки!), трохи менше, але теж багато п’ють чай в країнах Британської Співдружності — в Канаді, Австралії, Новій Зеландії та ін. Якраз британські вчені дійшли висновку, що той, хто випиває за день не менше 10 чашок (на нашу мірку це 7 склянок) зеленого чаю, різко знижує рівень холестерину в крові й тим само зводить до мінімуму ризик захворіти на якусь серцеву хворобу. Щодо ліків від чаїзму, то тут не густо — знайдено лише один гомеопатичний засіб: туя окціденталіс С5 (туя західна), по 2 гранули в день 2 дні поспіль.
ЧИФІР ВИСНАЖУЄ СЕРЦЕ
попередня стаття
У ОПТИМІСТІВ ІМУННА СИСТЕМА ЗДОРОВША
У ОПТИМІСТІВ ІМУННА СИСТЕМА ЗДОРОВША