САМЕ НЕБО ПОСЛАЛО НАМ СТЕВІЮ

Чому українці не приймають цей дарунок?

Небагато людей в Україні, на жаль, знають цю рослину. Стевія з’явилася у нас 1984 року. Але ж як з’явилася… Її одразу було взято під гриф державної таємниці, оскільки призначалася вона для використання у військово-промисловому комплексі — для харчування космонавтів, енергетиків, ракетників.
Це було в ті роки, коли Японія, віддалена від нас територіально й культурно, ставилася до цієї рослини як до Богом посланої. (В 1946 році її було завезено сюди з Парагваю). З допомогою стевії цей східний народ оздоровлювався від ядерної катастрофи, рослина увійшла до однієї з державних програм. Там і досі з неї виготовляють ліки, продукти харчування.



НЕ ТАК ЛЮДИ ЛЮБЛЯТЬ ЦУКОР, ЯК ПАРАЗИТИ…

Відомо, що Чорнобильська катастрофа в сотні разів згубніше вплинула на здоров’я української нації, ніж свого часу бомбардування Хіросіми й Нагасакі на здоров’я японців. Схоже, ми не зовсім зрозуміли, що трапилося тоді, наприкінці квітня 1986 року. Якби ясним було те усвідомлення, гуртувалися б, не просто виживали, а високо цінували б вартість власного життя, йдучи в ногу з цивілізованими народами світу.
Отож коли порівнюєш шлях стевії до українців і до японців, стає прикро. Так, наприклад, японським законом суворо заборонено вивозити рослину з країни. У нас по ній ледве не топчуться, не бажаючи знати, яка то велика цінність… Втім, не лише в Україні. Так само складно інформація про унікальну рослину пробивається й до свідомості братів-слов’ян. Розповідають, що один російський вчений виростив близько двох тонн стевії. Він намагався розповісти людям про диво-рослину, пропонуючи умовну ціну, проте — жодної реакції, урожай довелося спалити.
Та що прості люди! Часом не знають про неї і дуже відомі цілителі. Надія Семенова, наприклад, яка здобула велику популярність у всьому світі як спеціаліст з очистки організму, в одній зі своїх книжок розповідає історію знайомства зі стевією. Дізналася цілителька про неї в січні 2002 року. Маючи попередню інформацію про рослину як природного підсолоджувача, вона приїхала до своїх друзів у Київ, щоб розпитати, де і хто в Україні вирощував і досліджував рослину. Їй пощастило: друзі запросили на вечерю співробітника Інституту цукрових буряків Володимира Стефанюка. «Того вечора я твердо вирішила, — пише Надія Семенова в своїй книжці «Стевія — рослина ХХІ століття», — мої слухачі програми «Очистись і живи без паразитів» ніколи не отримають до столу жодної крупинки цукру».
Як бачимо, з усього спектру лікувальних властивостей стевії цілителька виділила антипаразитарну. Значною мірою саме тому, що вивчення впливу паразитів на здоров’я людини — її основна тема в цілительстві. На переконання Надії Семенової, кандиди, ці найменші паразити, до невпізнанності змінюють наші внутрішні органи, порушуючи їхні функції. Як вона пише, кандиди можуть бути причиною більше 150 хвороб. Насамперед про наявність цього «населення» всередині нас свідчить така поширена хвороба, як дисбактеріоз. Доведено, що найкращий ґрунт для комфортного почування цих паразитів всередині нас створює саме цукор.
«Чого варті методи антибіотикової терапії, — пише Надія Семенова, — якщо після кожної чергової порції ліків ми їмо цукерки, варення, пряники?..»


СТЕВІЯ ЧИ ЦУКОР — ВИРІШУЙТЕ САМІ

Отож, повернувшись до рідного Сочі, цілителька виявила на спеціальному приладі, що стевія має значну антипаразитарну дію, вона не поступається таким сильним у цьому відношенні рослинам, як женьшень, елеутерокок, аралія маньчжурська, шипшина.
Виникає запитання: як же бути з цукром? Ми ж настільки звикли до цього продукту? Та як не зважати на ту значну шкоду, яку завдає він нашому організмові?
Ще 50 років тому цукор був рідкістю для більшості людей. А в 1990 році обсяг цукру, спожитого на людину в колишньому СРСР, досягнув дуже високого рівня — близько 40 кг за рік. Цей продукт витіснив мед, солодощі з висушених фруктів та овочів, які століттями смакували наші предки. З часом вчені довели, що саме цукор є основною причиною дисбактеріозу — хвороби, від якої походить ще 150 захворювань. От вам і вся любов до солодощів… То їсти цукор чи не їсти? Одне можна сказати: ті, хто віддадуть перевагу стевії (хоча б питимуть з неї чай), невдовзі пересвідчаться, що вчинили правильно.


БАГАТО ЛІКАРІВ ПРО СТЕВІЮ НІЧОГО НЕ ЧУЛИ

Отож зустрівшись із завідувачем лабораторією природних цукрозамінників Українського науково-дослідного інституту цукрових буряків, кандидатом сільськогосподарських наук Володимиром Стефанюком, я найперше запитала в нього:
— Чи доводилося вам спостерігати приклади зцілення стевією?
— Якось звернувся до мене один чоловік, — розповідає пан Володимир, — уже у віці, й попросив: «Синку, я чув, що у тебе є трава, яка допомагає від цукрового діабету. Хвороба загострилась так, що навіть борщу не можу з’їсти». Я набрав тому дідусеві целофановий мішечок стевії. А через півтора місяця він прийшов й сказав: «Вже і борщ їм, і навіть чарку іноді п’ю, а рівень цукру, уявіть, знизився з вісімнадцяти до семи мілімоль на літр крові» (норма: 3,2-5,6 млмоль/л).
— Чи призначають зараз стевію в офіційних медичних установах?
— На жаль, багато лікарів нічого не знають про рослину, тому, наприклад при діабеті, призначають штучні цукрозамінники: аспартам, сахарин, цикламон. А їх ще в 1984 році було законом заборонено, бо вони шкідливі для психіки, провокують виникнення онкозахворювань. Проте сьогодні Міністерство охорони здоров’я дозволяє використовувати штучні цукрозамінники. Висновок один: чиновники дбають про свою кишеню, а не про здоров’я нації. Схожа ситуація і в розвинених країнах. От, наприклад, в США з лікувальною метою стевію практично не використовують: там погодою на ринку керують заводи-монополісти, що виготовляють штучні цукрозамінники. Їхній чистий прибуток щороку складає близько 70 мільярдів доларів.
— Що потрібно для того, аби вирощувати стевію в Україні?
— Одне потрібно: зрозуміти, що стевія сприяє оздоровленню нації і прийняти відповідний Закон.
— Які хвороби, крім діабету, можна вилікувати з допомогою цієї рослини?
— Стевія — продукт, який сам Бог послав для підтримки й профілактики здоров’я в тяжких екологічних умовах. Вона допомагає при захворюваннях печінки, жовчних шляхів, підшлункової залози, атеросклерозі, гальмує старіння організму, відновлює стан органів і систем після тяжких і тривалих хвороб, алкоголізму, наркоманії… Це далеко не весь перелік. Проте стевія — не панацея.
— Пане Володимире, а ви особисто вживаєте стевію?
— Звісно. Навіть у відрядження  без неї не їду: накрапаю в чай сиропу — ніякий цукор не йде в порівняння!

Тетяна ОЛІЙНИК