ЯК ПЕРЕВІРИТИ ЯКІСТЬ МОЛОЧНИХ ПРОДУКТІВ

          Якщо виникають сумніви, проводять пробу на кип’ятіння: навіть при незначному підвищенні кислотності молоко згортається. Знежирене молоко має синюватий відтінок, солодове — осад та сіруватий колір.
Ознаки недоброякісних кисломолочних напоїв: перекислий, надміру кислий, оцетнокислий смак, присмак та запах плісняви, тягуча (крім ацидофільних продуктів) і здута консистенція (крім кефіру, кумису, ацидофільно-дріжджового молока).
          Сметана доброякісна: біла або ледь жовтувата, з легким молочнокислим присмаком, без крупинок і грудочок, які виявляються при розмішуванні у гарячій воді.
          Доброякісний свіжий сир має кисломолочний запах і смак.
          Сир доброякісний: смак без гіркоти, консистенція однорідна, шкірка без тріщин, слизу та плісняви (крім особливих сортів сиру).