ОЗВІРІЛИ

Днями на Луганщині УБОЗ попередив убивство на замовлення: за 2000 доларів тесть мріяв позбутися зятя. Спочатку оперативники отримали інформацію, що чоловік на ім’я Євген шукає виконавців для вбивства. Подальша перевірка виявила: громадянин К. (1939 р.н.) прагнув позбавити життя свого зятя – приватного підприємця Б. (1969 р.н.) «Послуги» з усунення родича той оцінив у дві тисячі доларів. Майбутніх виконавців злочину дідусь відшукав серед місцевого криміналітету. І навіть встиг передати завдаток – тисячу гривень.
Оперативники УБОЗ запросили на бесіду потенційну жертву і запропонували схему попередження вбивства та викриття зловмисників. Б. погодився і пообіцяв нічого не розповідати дружині та доньці, аби не сталося витоку інформації.
Згідно з планом спецоперації, Б. надійно сховали, його мобільний телефон вимкнули, а автомобіль «Мерседес» вивезли до передмістя Луганська. Попередньо в салоні авто зімітували сліди боротьби та крові. Потім за номером «02» викликали міліцію. Разом із черговою групою райвідділу на місце «злочину» приїхала і дружина Б., яка звернулася до правоохоронців із офіційною заявою про зникнення чоловіка.
Паралельно з цим тестю передали фотографії «закривавленого» зятя начебто з проломленим черепом. Отримавши ці знімки та техпаспорт на автомобіль, замовник передав «кілерам» решту гонорару. Після чого був  затриманий працівниками УБОЗ і зізнався у скоєному.
За цим фактом прокуратура Артемівського району Луганщини порушила кримінальну справу за ч. 2 ст. 121 КК України (навмисне тяжке тілесне ушкодження), і доправила її за підслідністю до органів міліції.  Наразі вирішується питання щодо перекваліфікації статті на навмисне вбивство. А головний фігурант  справи опинився у лікарні з діагнозом інфаркт.
«ТЕМА» звернулася за коментарем до начальника прес-служби ГУБОЗ МВС Олени Мельник, аби та роз‘яснила: наскільки унікальним є такий випадок?
– Буквально останнім часом силами служби БОЗ було попереджено низку злочинів, подібних до луганського. Й що характерно: вельми часто ініціаторами вбивства виступають дами. У Херсоні жінка вирішила позбутися чоловіка, аби стати одноосібним власником двох квартир. У Кіровограді так само колишня дружина замовила чоловіка, аби отримати в спадок від нього мережу аптек й цех з виготовлення пігулок. Але трапляються й інші комбінації. Скажімо, у Севастополі двоє синів замовили батька.
– І скільки нині коштує позбутися родича?
– У порівнянні з ціною життя – копійки: в луганському випадку йшлося про 2000 доларів, в кіровоградській історії дружина намагалася прибрати чоловіка-бізнесмена за 5000, у Херсоні домовлялися за 2500.
– Якими зазвичай є мотиви замовників вбивств?
– Найчастіше – це конфлікт навколо розподілу майна та сімейного бізнесу.
– У згаданих вами випадках були жертви?
– Жодної, БОЗ спрацював чітко. У нас навіть виробилася певна метода з попередження подібних злочинів. «Виконавці» імітують вбивство, пред’являють замовникові «неспростовні» докази того, що все зроблено чітко, відповідно до його побажань, після чого під час передачі грошей за «роботу» замовника хапають на гарячому. Причому, інколи, аби у надто пильних замовників не виникло сумнівів, доводиться залучати професійних гримерів, щоб жива людина була схожа на небіжчика. А випадок у Кіровограді, коли дружина замовила чоловіка, був геть унікальний – наче з фільмів жахів: замовниця вимагала підтвердити виконання роботи, пред’явивши... око власного чоловіка. У місцевих оперативників була невдячна робота: бігати по моргах й шукати око потрібного кольору. Й що цікаво: нині, замість володіння бізнесом чоловіка, ця жінка сидить у СІЗО. Двоє дітей, яких вона забрала після розлучення, батько повернув до власної оселі. Отже, замість майна жінці світить до 10-15 років, а можливо, й пожиттєве ув‘язнення.  
– Скажіть: хіба я навела недостатньо аргументів, аби потенційні замовники нелюбих родичів замислились – нащо воно їм треба?
– Можу обіцяти лише за себе: ось тепер точно до цього не вдамся.
«ТЕМА»