КОНСУЛЬТАЦІЇ

ДІЯ ПІЛЬГ СІЛЬСЬКИХ УЧИТЕЛІВ
Працювала вчителькою в сільській місцевості. Тепер вже на пенсії. Переїхала жити до міста. Тож чи можу я при оплаті комунальних послуг користуватися професійними пільгами?
Валентина КИНДИК
           м. Черкаси

Згідно з абзацом першим частини четвертої статті 57 Закону України «Про освіту», педагогічним працівникам, які працюють в сільській місцевості і селищах міського типу, а також пенсінерам, які раніше працювали педагогічними працівниками в населених пунктах цього типу та проживають у них, держава, відповідно до чинного законодавства, забезпечує безплатне користування житлом з опаленням і освітленням у межах встановлених норм.
Оскільки авторка листа переїхала з сільського населеного пункту до міста, то згадана вище стаття закону на неї не розповсюджується.
Мінпраці України

ДОПОМОГА З НІМЕЧЧИНИ
Чув, що коштом німецького федерального фонду «Пам’ять, відповідальність і майбутнє» надається гуманітарна медична допомога. Маю проблему із зором, а тому хочу дізнатися, кому і як надається допомога на лікування?
Сергій КЛІМОВИЧ
            м. Сарни Рівненської області

Виплати громадянам України – жертвам рабської та примусової праці націонал-соціалізму, які у встановлені законом ФРН терміни подали до фонду заяви і документи на предмет одержання виплат коштом німецького федерального фонду, завершилися 30 вересня 2006 року.
За рішенням опікунської ради німецького федерального фонду «Взаєморозуміння і примирення» в цільовому порядку виділено кошти на реалізацію медико-соціального проекту, яким передбачається проведення у клініках України ендопротезування суглобів та оперативне лікування органів зору жертв націонал-соціалізму. Ці кошти з «пожертв Фліка» і не входять до суми загальних коштів німецького федерального фонду, передбачених п.2 §9 Закону ФРН «Про фонд на виплати жертвам рабської та примусової праці націонал-соціалізму».
Правлінням фонду спільно з керівниками громадських об’єднань жертв нацизму України розроблено критерії відбору претендентів на оперативне лікування та відповідну анкету, що була надіслана жертвам націонал-соціалізму за їхнім місцем проживання.
По завершенні програми виплат жертвам рабської та примусової праці націонал-соціалізму коштом німецького федерального фонду залишок коштів становить мізерну суму. Враховуючи економічну недоцільність розподілу коштів на цільові доплати постраждалим, німецька сторона задовольнила клопотання фонду про використання залишку коштів на оперативне лікування органів зору та ендопротезування суглобів жертв націонал-соціалізму.
На сьогодні проведено збір інформації про кількість осіб – жертв нацистських переслідувань, які потребують проведення зазначених операцій.
Гуманітарний проект з оперативного лікування очей розпочався в серпні минулого року. Виклик претендентів на лікування проводиться за визначеними критеріями (згідно з наданою медичною довідкою) в порядку черги. Тож автору листа слід звернутися до Українського національного фонду «Взаєморозуміння і примирення», де його буде внесено до списку претендентів на операцію.
Слід зауважити, що оперативне лікування проводиться тільки в клініках, з якими укладено відповідні угоди. Кошти переказуються на рахунок клініки після надання медичних послуг.
Надання грошової допомоги жертвам нацистських переслідувань, на жаль, не передбачене гуманітарним проектом німецького федерального фонду «Пам’ять, відповідальність і майбутнє».
УНФ «Взаєморозуміння і примирення»

ВИГОТОВЛЕННЯ ДОКУМЕНТІВ ПЛАТНЕ
Придбав добудований житловий будинок у приміському селі. Окрім земельної ділянки, на якій стоїть будинок, продавець передав мені 0,27 га землі поряд (в межу) та відповідний акт на неї, виписаний на його ім’я. Чи маю я право переоформити цей акт на своє ім’я безплатно? Адже земля була приватизована продавцем.
Ігор ЧЕГОТА
            м. Збараж Тернопільської області

Навіть якби автор листа успадкував земельну ділянку, йому все одно довелося б, згідно із Земельним кодексом України, оформити на себе всі права на неї. Так само і після придбання земельної ділянки. Тому спочатку слід звернутися до голови райдержадміністрації (за місцем знаходження земельної ділянки) із заявою щодо надання дозволу на виготовлення документації зі складання державного акта на право власності на земельну ділянку.
Отримавши дозвіл, автор листа повинен звернутися до будь-якої землевпорядної організації, яка має дозвіл (ліцензію) на виконання  такого виду роботи, та замовити виготовлення технічної документації і складання державного акта на право власності на земельну ділянку.
Після цього новий господар має право володіти, користуватися і розпоряджатися нею на власний розсуд, відповідно до вимог законодавства. Безплатне виготовлення документації для складання державного акта на право власності на земельну ділянку не передбачено.
Олександр ІВАНОВ,
юрист