ДЕРЖАВА СТАВИТЬ ПАЛКИ В КОЛЕСА МАЛОМУ І СЕРЕДНЬОМУ БІЗНЕСУ

Громадське об’єднання «Ділові люди Прикарпаття» на своєму черговому засіданні розглянуло питання формування та складові тарифів на енергоносії та електроенергію за участю депутатів Верховної Ради України та депутатів місцевих органів влади.

 Ми стурбовані станом формування тарифів на енергоносії, а саме на електроенергію, яка виробляється в Україні і вартість якої складає 13,8 копійки за один кіловат (АЕС – 8,8 коп., ГЕС – 7,0 коп., ТЕС – 20,8 коп.). Національна комісія з регулювання електроенергетики на грудень 2006 року встановила тариф на електроенергію на оптовому ринку 21,9 копійки за один кіловат тоді, як для населення відпускається по 24,36 копійки за один кіловат, а для промисловості та підприємництва (другий клас споживачів) по 38,88 копійки з ПДВ. Це тоді, коли електроенергія експортується до Білорусі за ціною 12,12 копійки за один кіловат. З цього аналізу виходить, що держава не зацікавлена в розвитку малого та середнього бізнесу та промисловості. Окрім цього, громадське об’єднання хотіло би отримати складові частини тарифів на електроенергію. Із цього стає незрозумілим, чому середня вартість електроенергії 13,8 копійки, а на енергоринку (з урахуванням ПДВ) складає 26,28 копійки за один кіловат, що в два рази перевищує середню ціну вартості електроенергії.
Своїм повідомленням НКРЕ інформувала громадське об’єднання про те, що в тарифі є інвестиційна складова на добудову енергоблоків АЕС. Нині енергоблоки добудовані.
Стосовно тарифів на природний газ: стає незрозумілою вартість газу для населення. Громадськість краю стурбована економічною необґрунтованістю ціни. Газу в Україні видобувається 20-22 мільярди кубічних метрів. Вартість видобутого в Україні газу складає 116 гривень за одну тисячу кубічних метрів. Незрозуміло, чому вартість газу з використання до 2,5 тисячі кубічних метрів за рік – 315 гривень, а більше 2,5 тисячі кубічних метрів – 478 гривень, більше 6,0 тисяч кубічних метрів – понад одну тисячу гривень за одну тисячу кубічних метрів газу на рік і більше 12 тисяч кубічних метрів – 1173 гривні.
Сім’я із чотирьох осіб використовує для приготування їжі близько двох тисяч кубічних метрів газу на рік. Для обігріву квартири площею 100 квадратних метрів та приготування їжі необхідно 6-8 тисяч кубічних метрів газу на рік.
Громадське об’єднання просить Кабінет Міністрів України та Національну комісію з питання регулювання електроенергетики підійти об’єктивно до вирішення проблемних питань та інформувати громадськість про прийняте рішення, зняти соціальну напругу в суспільстві та дати можливість всім громадянам України сплачувати реальні ціни за використані енергоносії, а промисловості та бізнесу дати можливість розвиватись і наповнювати державний бюджет.
З повагою та за дорученням ради ГО «Ділові люди Прикарпаття»
В. ГРОДЮК
м. Івано-Франківськ