ПОЛІТИКА І БОКС — РЕЧІ НЕСУМІСНІ

Найцікавішою останньою подією світового професійного боксу стала заява про повернення на ринг наразі Почесного чемпіона за найпрестижнішою версію WBC Віталія Кличка. Трохи більше року тому, залишаючи ринг, український боксер отримав гарантії, що у разі повернення у великий бокс він одразу стане претендентом на найпочесніший чемпіонський пояс.

 Наразі Віталій надумав скористатися цим правом і зустрітися на рингу з нинішнім володарем цього трофею росіянином Олегом Маскаєвим.
«Я повернувся в тренувальний зал кілька тижнів тому і почуваюся сповненим сил, – зазначив у своїй заяві Віталій Кличко. – Мої травми залишилися в минулому, я повністю відновився та готовий продовжити свою професійну кар’єру. Це підтвердили медики.
Я вийду на ринг, щоб повернути свій титул чемпіона світу за версією WBC. У листопаді 2005 року я змушений був піти через серйозну травму правого коліна, залишивши свій пояс чемпіона вакантним. Я з нетерпінням чекаю можливості повернути собі свій титул та хочу подякувати кожному з вас, хто підтримував мене під час вимушеної перерви. Очікую швидкої зустрічі з усіма вами. Я впевнений у тому, що зможу втілити мрію братів Кличків – стати одночасно чемпіонами світу у важкій вазі!»
В інтерв’ю, розміщеному на офіційному сайті братів Кличків Віталій детальніше розповідає про мотиви свого повернення на професійний ринг:
– Ми з Володимиром завжди мріяли про те (чого в історії боксу ще ніколи не траплялося), щоб два брати, які проводять двобої в найпрестижнішій ваговій категорії професійного боксу, одночасно стали володарями титулів чемпіонів світу. Цьому перешкодила моя травма, що була отримана в листопаді 2005 року напередодні мого двобою проти Хасіма Рахмана, коли вдруге мав би захищати титул чемпіона світу за версією WBC.
Скажу чесно, навіть займаючись суспільно-політичною діяльністю, я з великим сумом дивився на ринг. Спорт був і досі залишається великою частиною мого життя і, схоже, відпускати мене не збирається… Зараз я готовий знову вийти на ринг для того, щоб разом із Володимиром вписати в історію боксу яскраві сторінки.
– Бій із Льюїсом свого часу залишив багато питань без відповіді. Чи можемо ми розраховувати на повторення цього поєдинку?
– Я цього дуже хочу. Впевнений, що любителі боксу сприйняли б рішення Леннокса про повернення із величезною радістю. Це дозволило б остаточно розставити всі крапки над «i». А ось чи повернеться Леннокс – треба запитати у нього.
– Ви ж кинули політику, раз повернулися в спорт!
– Стоп! Давайте уточнимо один момент. Я не повертаюся в спорт, а поновлюю виступи в професійному боксі. Це – перше. Друге, я нізащо не відмовлюся від тієї відповідальності, яку на мене поклали кияни, проголосувавши на виборах. Я й надалі відстоюватиму їхні інтереси.
– Неможливо буде поєднувати політику із підготовкою до двобоїв, коли ви розпочнете тренування.
– Що означає розпочну? Я не припиняв тренуватися! Кожний мій день починається з тренування о шостій ранку та закінчується тренуванням пізно ввечері. Як ви бачите, це не заважає моїй роботі. Крім того, як у спорті, так і в роботі мені допомагає кваліфікована команда.
– Віталію, можна припустити, що ваше повернення у великий бокс викличе в багатьох скептиків досить однозначну реакцію... Мовляв, не вийшло в політиці, і ви тепер повернулися...
– Один німецький філософ сказав: «Є люди, які будуть скаржитися і в раю...» Ті, хто незадоволений тією або іншою ситуацією та шукає в ній тільки негативне, були і будуть завжди. Якщо звертати увагу на їхні міркування, то можливий єдиний вихід – сидіти вдома та взагалі нічого не робити.
– Чи навчилися ви чомусь у політиці, що можна взяти із собою в спорт?
– Я багато чому навчився в спорті, що виявилося непридатним у політиці. Чесність, справедливість, відкритість і дії за правилами – у спорті це основа основ. У політиці – це скоріше мінус, камінь, що тягне тебе на дно. Тому з політики в спорт брати, на жаль, нема чого.
Наразі чинний чемпіон світу за версію IBF Володимир Кличко готується до захисту свого титулу. Нещодавно відбулася прес-конференція з його майбутнім суперником – офіційним претендентом на це звання американцем Реймондом Остіном, поєдинок з яким запланований 10-го березня в німецькому Мангеймі.  
Під час цієї прес-конференції допоки стриманий Остін почав, що називається  здіймати пилюку у звичному стилі американських задавак. Особливо тих, чиїм промоутером є скандально відомий Дон Кінг. Ще недавно він контролював багатьох провідних боксерів, що змагалися у різних версіях. Часто чемпіон і претендент однієї з версій перебував під опікою Дона Кінга. Проте останніми роками цього промоутера повільно, але впевнено витісняють з професійного боксу українці брати Клички. Неначе відчуваючи втрату колись вагомих позицій, він захотів відігратися, принаймні словесно, перед двобоєм за участю Володимира.  Вочевидь, висловлювання Кінга підбурили до словесної нестриманості і його підопічного чорношкірого боксера.
«Ми розробили нову тактику та техніку, що допоможе Рею Остіну перемогти Володимира Кличка, забравши в нього титули чемпіона світу. У нас вже є потужна зброя, якою Рей нокаутує Володимира, – заходився вихвалятися Кінг. – Це страшна зброя. Кличко, у якого кришталеве підборіддя та занадто м’яке і маленьке серце, не зможе витримати його. Це зробить Рея Остіна новим чемпіоном світу у важкій вазі».
«Я приїхав сюди не просто проводити двобій... Я приїхав сюди воювати! – продовжив у такому ж дусі Рей Остін. – Це буде не просто бій, це буде битва, з якої я вийду не тільки переможцем, але й новим чемпіоном світу. У Кличка занадто мале серце, у якому немає місця мужності. Його підборіддя можна вразити одним ударом. Він ще ніколи не проводив двобою з таким бійцем, як я. Всі попередні його суперники – просто беззубі карлики порівняно зі мною. Саме зараз ви можете бачити того, кого після двобою з Володимиром, назвуть не тільки новим, але й справжнім чемпіоном світу в суперважкому дивізіоні».
На такі тиради майбутнього суперника Володимир Кличко відповів наступне: «Ми вже достатньо наслухалися страшилок. Щоправда, незрозуміло, як до них ставитися, чи то із переляком, чи то зі сміхом. Я дуже серйозно сприймаю свого суперника, не бажаючи його недооцінювати, але й не збираюся переоцінювати його можливості. Моя спортивна кар’єра навчила мене сприймати кожного суперника з максимально реальною оцінкою його сил та досвіду. Тож я готуватимуся до майбутнього двобою відповідально та ретельно. Від результату цього двобою, залежить моє майбутнє, у яке я дивлюся впевнено. – Перевівши погляд на Рея Остіна, Володимир чітко і виразно додав, дивлячись в очі супротивника: «Милосердя на рингу не буде!»
На запитання щодо можливого об’єднавчого поєдинку чемпіонських версій проти росіянина Миколи Валуєва Володимир Кличко відповів:
– Якщо чесно, то я такому двобою був би дуже радий. Мені подобається бажання Миколи вийти проти мене на ринг. Однак йому спочатку необхідно провести обов’язковий захист свого титулу чемпіона світу за версією WBA проти Руслана Чагаєва. Крім того, переговори з промоутерами Валуєва Вілфрідом Заурляндом та Доном Кінгом можуть бути досить складними. Тому все залежить саме від того, наскільки умови, що будуть висунуті ними, можуть бути прийняті мною.
– Володимире, ви готові поступитися, наприклад гонораром або будь-якими іншими умовами, для того, щоб ваш двобій проти Валуєва все ж відбувся?
– Умови, і це найголовніше, повинні бути взаємовигідними як для мене, так і для мого суперника. Я жертвувати нічим не збираюся і не вимагаю жертв від свого суперника.
Що ж, досить прозорий натяк Кличка на те, чиїми інтересами доведеться пожертвувати задля справді цікавого, захоплюючого поєдинку, який покликаний об’єднати чемпіонські пояси різних версій. Ім’я цієї жертви – Дон Кінг.