НА ПРИЙОМІ У… БДЖОЛИ

(Продовження. Початок в «УГ+» №3)

Промайне місяців зо два і вже прокинуться до невтомної своєї роботи бджоли. Для людей старатимуться. Проте хтось із нас і далі ігноруватиме їхню працю, нехтуючи медом й багатьма іншими продуктами бджільництва, віддаватиме перевагу дорогим синтетичним препаратам ( що тут вдієш – спрацьовує магія високої ціни; мовляв, якщо дороге – то й дуже корисне).
Якщо ви так шануєте сучасну фармакологію, спробуйте знайти серед синтетичних лікарських засобів препарат, з допомогою якого можна, наприклад, нейтралізувати негативний вплив гормонів на організм, а в подальшому й взагалі обходитися без них. На жаль, таких препаратів аптеки сьогодні не пропонують. А досвідчені натуропати, які, до всього, добре розуміються на продуктах бджільництва, стверджують, що з допомогою такого натурального засобу, як галерин, який виготовляється з личинок воскової молі, астматики за два тижні можуть «зійти» з гормонів. Фантастика!

ЩО ЦЕ ТАКЕ – ГАЛЕРИН?
Цей продукт – найновіший в апітерапії. Виготовляється він з личинок воскової молі, яка живе на стільниках вуликів і харчується ними. В давні часи про личинки воскової молі знали лише поодинокі люди. Зокрема відомо, що 1936 року один професор вилікував цим засобом туберкульоз. Нині незвичайна інформація про воскову міль оприлюднена, багато хто в Україні вже скористався галерином. Як довели вчені в процесі тривалих досліджень, воскова міль чудово допомагає при пневмоніях, будь-якого походження алергічних реакціях. Кандидат біологічних наук Надія Мулявко вважає галерин препаратом майбутнього, каже, що він здатен лікувати захворювання, пов’язані з ослабленим імунітетом. До цих хвороб зокрема належить й туберкульоз. В Українському інституті бжільництва імені П. Прокоповича препарат галерин виготовили комплексним, додавши до його складу маточне молочко, пилок, екстракт календули. Маточне молочко – для того, щоб зміцнити енергетику організму, пилок – щоб якомога більше мікроелементів засвоїв хворий, календулу – як протизапальний засіб.
ЯКА КОРИСТЬ ВІД ТРУТНІВ?
В природі немає нічого зайвого. Навіть такі істоти, як трутні, існують у великій кількості зовсім не для того, аби у когось відбирати засоби для існування. Як розповідає Надія Мулявко, така велика кількість трутнів у природі – для гарантії розмноження бджіл. Такий от могутній механізм… У личинках цих комах природою закладена суперцінна статева система. Бджолярі беруть личинки на стадії, коли вони ще не розвинулися в особин, не мають диференціації органів. Колись, та й тепер, багато хто із пасічників годує цією біомасою горобців та курей. Це у нас, в Україні, а в Японії біомасу трутнів подають як найбільший делікатес в ресторанах.
Київські вчені продовжують досліджувати біомасу з трутнів. Зокрема вчені-сексопатологи зробили серйозні клінічні дослідження трутневого молочка і отримали фантастичні результати. Ось цифри: за два тижні вживання трутневого молочка вірогідність запліднення у чоловіків зросла з 11 до 45 відсотків. Вчені наголошують, що гомогенат личинок дуже сильний препарат, насичений гормонами та вітамінами. Він корисний для лікування ендокринної системи, при порушеннях гормонального фону та жіночому безплідді. Гомогенат трутневих личинок відновлює функції жіночих органів і за рахунок цього сприяє омолодженню організму. Натуропати радять вживати гомогенат бджолиних личинок разом з бджолиним хлібом, який має більш різнобічну дію. Висушеного гомогенату достатньо вживати по два грами щодня після їди, потримавши в роті до розчинення і не запиваючи водою. Для лікування безпліддя гомогенат вживають по 2-3 місяці.
МЕРТВІ БДЖОЛИ НЕ ГУДУТЬ, ПРОТЕ ГАРНО ЛІКУЮТЬ
Одразу завважу, що офіційна медицина з псевдогуманних міркувань препарати з мертвих бджіл відмовляється реєструвати. Аргумент зрозумілий: мовляв, негуманно трупиками лікуватися. Проте з давніх-давен поодинокі народні лікарі цими ліками рятували життя людей. Тепер конкретніше про те, чим же корисний підмор.
Виявляється, тіло бджоли складається з біологічно активних речовин тих продуктів, які комаха споживає з їжею, а саме з нектару та квіткового пилку. Хітиновий покрив бджоли містить такі цінні речовини, як гепарин, лізоцим, ферменти тощо. Відомо, що гепарин гальмує запальні процеси в організмі, стабілізує кров’яний тиск, позитивно впливає на кровоносну систему та стан судин. Для лікування варикозного розширення вен та маститу на місце запалення накладають компрес із розпарених у гарячій воді тілець бджіл. Для цього 100 грамів підмору заливають гарячою водою, але не окропом, і настоюють впродовж 15 хвилин. Отриману масу трохи віджимають через марлю. На хворе місце кладуть потрійний шар марлі, зверху – згорток з бджолами, накривають целофаном і закріплюють еластичним бинтом. Компрес тримають, доки він не охолоне.
Екстракт бджолиного підмору застосовується для стабілізації кров’яного тиску, при серцево-судинних захворюваннях, хворобах нирок та судин головного мозку. За цих хвороб екстракт вживають по 15-20 крапель після їди впродовж 1-2 місяців.
Натуропати володіють суперрецептом для лікування такого поширеного в наш час захворювання чоловіків, як простата. Для цього беруть живих бджіл, висушують їх, попередньо заморозивши у морозильній камері, потім розмелюють. Вживають по одній чайній ложці на день.
Наслухавшись стільки різних рецептів від Надії Мулявко, я не могла не запитати: чи ж гуманно використовувати ці ліки? Пані Надія сказала на це: «У вулику живе від 10 до 50 тисяч бджіл. Вік цих комах-трударів дуже короткий – від 15 до 30 днів. Якщо 200 бджіл принесе себе в жертву людям, то можна припустити, що, крім всього іншого, природою передбачено, щоб бджола допомагала людині і в такий спосіб…»
ПАСІКА – ОСТРІВ ПОРЯТУНКУ
Щасливці ті, хто буває на пасіці: там інший світ, там завжди урочиста тиша. Яка будь-кого зачарує… На пасіці можна очистити душу від щоденних проблем, суєтності буднів. А ще – полікуватися. Відомі випадки, коли захворювання верхніх дихальних шляхів людина виліковувала завдяки тривалому перебуванню на пасіці – впродовж двох тижнів. Деякі пасічники виготовляють такі мудрі пристрої, які дозволяють вночі запускати повітря з вулика до спальної кімнати. Розповідають, якого чудового зцілюючого впливу зазнає їх здоров’я, як чудово вони відпочивають за ніч.
Тетяна ОЛІЙНИК