КОНСУЛЬТАЦІЇ

ПЕНСІЯ БАГАТОДІТНІЙ РОДИНІ
Мені 50 років, я народила і виховую п’ятеро дітей. Наймолодшому синові нині 5 років. Чи можу я вже оформлятися на пенсію як багатодітна мати?
Світлана ВОЛКОВЕЦЬКА
           м. Рівне

Відповідно до прикінцевого положення (розділ ХV) Закону України «Про загальнообов’язкове державне пенсійне страхування», жінки, які народили п’ятеро або більше дітей і виховали їх до восьмирічного віку, і матері інвалідів з дитинства, які виховали їх до цього віку, мають право на призначення дострокової пенсії за віком, але не раніше, ніж за п’ять років до досягнення пенсійного віку, передбаченого статтею 26 цього закону, за наявності не менше 15 років страхового стажу.
Мінпраці України

ЗА ЯКИХ ОБСТАВИН ПРИПИНЯЄТЬСЯ ПОСТАЧАННЯ ЕЛЕКТРОЕНЕРГІЇЇ
Чи існує загальний порядок припинення електропостачання в разі несплати за спожиту електроенергію?
Борис ЦИБЕНКО
           м. Полтава

Загальний порядок припинення електропостачання в разі несплати за спожиту електроенергію встановлений п.27 правил користування електричною енергією для населення, затверджених постановою Кабінету Міністрів України від 26.07.1999 р. №1357. Якщо за спожиту електроенергію не сплачено протягом 10 днів після терміну, зазначеного в договорі чи платіжному документі, та електропостачальник не отримав повідомлення про оплату на 20-й день, споживачу надсилається попередження про відключення електричної енергії.
У разі несплати за спожиту електроенергію на 30-й день після отримання споживачем попередження електропостачальник має право відключити споживачів перед вихідними та святковими днями.
Згідно з п.42 згаданих правил споживач електроенергії зобов’язаний оплачувати спожиту електроенергію та здійснювати інші платежі відповідно до умов договору та цих Правил.
За прострочення терміну внесення платежів за електроенергію споживач несе відповідальність відповідно до законодавства (п.48 правил).
Якщо між споживачем і енергопостачальником не досягнуто згоди про користування електроенергією, її оплату, збереження приладів обліку тощо, спірні питання вирішуються в установленому цивільним законодавством порядку.
Разом з тим, Правилами передбачено механізм захисту малозабезпеченої категорії споживачів. Зокрема, відповідно до п.28 Правил у разі відсутності у споживача коштів на оплату заборгованості він повинен звернутися до електропостачальника із заявою про складання графіка погашення заборгованості або відстрочення терміну оплати та надати довідки, що підтверджують його неплатоспроможність.
Укренергозбут

ПРИЗНАЧЕННЯ ПЕНСІЙ
Поясніть, будь ласка, з якого часу призначається і виплачується пенсія за віком?
Володимир ВОРОНЕЦЬ
Відповідно до частини 1 статті 45 Закону України «Про загальнообов’язкове державне пенсійне страхування» пенсія призначається від дня звернення за пенсією. Але, як передбачено в пункті 1 частини 1 цієї ж статті, якщо особа подасть заяву про призначення пенсії до управління Пенсійного фонду в районі, місті не пізніше трьох місяців від дня досягнення пенсійного віку, то пенсію буде призначено від дня, що настає за днем досягнення пенсійного віку. Нагадаємо, що, згідно зі статтею 26 згаданого закону, особи мають право на призначення пенсії за віком після досягнення чоловіками 60, жінками 55 років.
Пенсійний фонд України

ПОГАШЕННЯ
ЗАВЕРШИЛОСЯ
Скажіть, будь ласка, чи є ще право у вкладників «заморожених» вкладів Держощадбанку України погасити за рахунок цих грошей заборгованість за житлово-комунальні послуги?
Галина ЗАЛІЗНЯК
            м. Дніпропетровськ

Відповідно до постанови Кабінету Міністрів України від 09.02.2006 року № 124 «Про реалізацію статті 36 Закону України «Про Державний бюджет України на 2006 рік», погашення заборгованості за житлово-комунальні послуги за розрахунковими чеками або відновлення сум за невикористаними розрахунковими чеками на компенсаційні рахунки вкладників здійснювалося до 30 червня 2006 року.
ВАТ «Державний ощадний банк України»