У ДНІПРОПЕТРОВСЬКОМУ МУЗЕЇ ВИПАДКОВО ЗНАЙШЛИ КАРТИНУ РЕМБРАНДТА

Одна з 500 робіт всесвітньо відомого художника нині виставлена на огляд відвідувачів художнього музею Дніпропетровська.

Жіночий портрет голландського майстра XVII століття випадково потрапив до музею ще 40 років тому. Лише через десятиліття експерти встановили автора. Приблизна вартість полотна складає декілька мільйонів доларів.
Картина Рембрандта не просто портрет молодої жінки. Її обличчя ніби поділене навпіл. Так геніальний майстер світла і тіні намагався показати вічну боротьбу добра і зла.
40 років тому невідомий приніс цю картину разом із справжнім непотребом.
Розповідає директор Дніпропетровського художнього музею Володимир Кулічихин: «Прийшов відвідувач, нібито за консультацією. Приніс дощечку, розколену на дві частини. На цій дощечці ледве вгадувалося під шаром бруду зображення особи».
Зберігач музею за символічну плату зі своєї кишені купив дошку у відвідувача. Сам вивчав секрети реставрації. Перші спроби відновити роботу відкрили сенсаційний підпис: «Рембрандт. 1632».
Експертизи, які проводили протягом десятків років, підтвердили авторство. Тепер в музеї зберігаються і офорти Рембрандта – різновид гравюри на металі. Щоб побачити ці твори, цінителі їдуть сюди з інших міст, адже це єдиний музей в Україні, де можна побачити роботи всесвітньо відомого художника в оригіналі.
Для повноти відчуттів, працівники музею створили спеціальну виставку. Найвідоміші роботи Рембрандта демонструють навіть на моніторі. Кажуть, перш за все, це подарунок майстрові. Рембрандт Харменс ван Рейн народився рівно 400 років тому.
(НТН)