ЗАХИСТІТЬ МУЗЕЇ ЗАКОНАМИ

Голові Верховної Ради України О.О. Морозу

Шановний Олександре Олександровичу!
Звернутися до Вас змусила непроста ситуація, що склалася довкола музейної галузі України.
Останнім часом почастішали випадки пограбувань музеїв, вилучення музейної землі, перепрофілювання приміщень, нецільове використання експонатів і колекцій... Про всі ці випадки часто пише преса, розповідають телеканали...
Свіжі випадки – вилучення місцевою владою землі у музею І. Козловського в Мар’янівці, нахабні намагання Новопетрівської сільради Вишгородського району забрати чотири гектари у Державного музею-заповідника «Битва за Київ у 1943 році» тільки підтверджують цю сумну тенденцію. 
Держава просто не займається проблемами музеїв!
В структурі Міністерства культури і туризму діє маленький безправний відділ музеїв, який просто не в змозі відреагувати на весь той вал проблем, що буквально накрив українські музеї.
Наші вимоги створити повноцінне Управління музеїв Мінкульту, яке б реально вирішувало проблеми, виробляло стратегію розвитку галузі, створило б методику ведення музейної справи, виступало з законодавчими ініціативами, захищало музеї, залишаються без відповіді. На жаль. В міністерстві навіть не передбачено посада заступника міністра з музеїв! Там це курують абсолютно непідготовлені люди! Невже не можна знайти  менеджера з досвідом роботи в музеях? 
Драматична історія з нашими намаганнями повернути Україні унікальну колекцію козацьких регалій часів Нової Січі з музею Кубанського козацтва в США, показала, що ніхто в державі не займається розшуком і поверненням наших культурних цінностей з інших країн! Нагадаємо, що у відповідь на наші законні спроби вивчити ситуацію, налагодити співпрацю з Американським козацтвом, деякі гарячі голови з Росії направили в США дивну спецгрупу, яка пограбувала музей і вивезла частину регалій до Консульства Російської Федерації. Тільки дякуючи реакції преси, втручанню вищих посадових осіб США і Росії, пограбування було зупинено, регалії повертаються до музею, і все почнеться заново...
В парламенті лежить зареєстрований проект Постанови про створення спеціальної комісії з повернення культурних цінностей. Просимо пришвидшити процес її прийняття і залучити до цієї роботи структури МЗС.
Дуже просимо Вас сприяти у розробленні жорсткого закону чи постанови ВРУ про недоторканність землі, приміщень, колекцій державних музеїв України, передбачити реальне  покарання для порушників! І зробити це треба якнайшвидше!
А поки що захистом музеїв займаються безправні і бідні директори музеїв та група журналістів-ентузіастів. Давайте, нарешті, продемонструємо державний підхід! Адже ми просимо так мало... І не для себе. Для всіх.
З повагою,
головний редактор журналу «Музеї України»
Віктор ТРИГУБ