ПОЛЬ МОРІА ПОЗАЗДРИВ БИ «АТМАСФЕРІ»

У Києві відбулися поспіль два знакові концерти надзвичайно цікавого гурту «Атмасфера».

Перший – у переповненій залі Будинку кіно, де окрім композицій власне самого гурту, була презентація трьох композицій дуету, які чудово вписалися до злагодженого колективу «Атмасфери». Наступного дня за сприяння благодійного фонду «Нова хвиля» прозвучав концерт у вузькому колі друзів гурту, під час якого, крім виступів, спілкувалися з музиками, переглядали відеофільм та коротку театралізовану виставу молодого режисера А. Безталанного.
Та й сам проект «Атмасфери», за словами солістки гурту Юлі Яремчук, розпочався з філософського проекту «Повернення». Гурт «Атмасфера», склад якого за ці роки неодноразово змінювався, зберіг творчу засаду: «Нас об’єднує трішки суперечлива ідея – ми творимо не заради самих себе… Якщо людина шукає самоствердження, то вона знаходить задоволення в зовнішньому світі, а людина має шукати його в собі і ділитися ним з іншими… Йдучи вулицею, бачиш сумних людей, а так хочеться, щоб усмішка зігріла похмурі обличчя!»
В музичному плані твори етногурту перегукуються з творчістю таких грандів музики, як Джетро Тал (Jetro Tall), Енья (ENIA) та філософією культового супергурту «Пінк Флойд» (Pink Floyd), а це вже про щось свідчить.
Але «Атмасфера» має при цьому індивідуальне обличчя. Чаруючі мелодії у віртуозному виконанні Ігора Саса (гітара), Олександра Гончарука («Вій») (скрипка), Тараса Мельниченка (дарбука), Андрія Мельниченка (мандоліна, вокал), Андрія Черкасова «Джордан» (бас-гітара) та незрівнянних солісток сестричок Яремчук – Насті (вокал, флейта) та Юлі (вокал, клавішні) українською, польською, англійською, на санскриті… можуть скласти серйозну конкуренцію будь-якому сучасному оркестру інструментальної музики. Маестро Поль Моріа був би в захопленні, якби фінансово та інформаційно «Атмасфера» мала підтримку та стала б культовим супергуртом не лише в Україні, а й в Європі та Штатах!
Минулого року гурт взяв участь у міжнародному фестивалі «Вудсток», що постійно проходить в Польщі, і був визнаний кращим в етностилі: зауважимо, що туди з’їжджаються музиканти з усього світу. Як на мій погляд, то гурт терміново потрібно виставляти від України на конкурс «Євробачення». Давайте пригадаємо шалений успіх нашої Руслани, зумовлений саме поєднанням сучасного виконання з давньоетнічними мелодіями України.
Наостанок хотілося би побажати талановитому колективу створити музичний проект спільно з Романом Гриньківим та з його модернізованою бандурою, яка своїм неперевершеним звучанням приваблює зірок світового джазу, адже імпровізація є візитною карткою «Атмасфери»… А всім слухачам та глядачам хочу порадити, коли побачите афішу із загадковою назвою «Атмасфера» (не плутати з «атмосферою»), неодмінно побувайте на концерті – не пожалкуєте!
Георгій ЛУК’ЯНЧУК