ВІДНАЙДЕНИЙ ШЕВЧЕНКО

Упродовж 65 років автографи, репродукції картин, книги Тараса Шевченка, вивезені під час війни нацистами, блукали світом. Нарешті науковці віднайшли 152 пам’ятки, що зберігалися в Українській вільній академії наук у США.

Ще 1943 року з Києва на Захід вивезли величезну кількість українських пам’яток. За наказом німецької адміністрації було запаковано три скрині та шість ящиків матеріалів наукового, культурологічного і загалом національного значення: старі газети, репродукції з картин митця, інвентарні книги, старі афіші, програми.
Як розповідає директор Інституту літератури імені Т.Г. Шевченка НАНУ академік Микола Жулинський, серед вивезених раритетів були і пам’ятки, що не мали прямого стосунку до Тараса Григоровича: гіпсові погруддя Куліша, Лисенка, виконані скульптором Балавенським, 14 старовинних українських килимів, фаянсовий посуд Межигірської фабрики та багато інших надбань українського народу.
Раритети Тараса Шевченка пройшли довгий шлях, тож шанси віднайти втрачене були мінімальні. Найцікавіше те, що найвартіснішу частину колекції таки знайшли! Матеріали потрапили до рук громадян США і зберігалися в українського подружжя Андрія і Любини Терещенків. Після їхньої смерті довірена особа передала цю неоціненну колекцію на тимчасове зберігання до Української вільної академії наук у США.
У Генеральному консульстві України в Нью-Йорку передадуть на батьківщину автографи, рисунки, офорти, старі світлини Тараса Шевченка, які вдалося зберегти. Їх передадуть до Інституту літератури імені Т.Г. Шевченка. А в березні наступного року цю Шевченкіану експонуватимуть в Українському домі в Києві. Саме тоді й плануємо офіційну презентацію.
Ярина МАТЧАК