ГОЛОВНІ КОМІКИ «КАРИКАТУРНОЇ ПЕРШОСТІ»

Передовсім у висловлюваннях І. Суркіса простежувалося, м’яко кажучи, відхилення від логіки й відверта зневага динамівських футболістів. От, наприклад, коментарі Суркіса стосовно молодого гравця Олександра Алієва: «У команді введено систему штрафних санкцій. Так от іноді мені здається, що той же Алієв ось вже півтора року не бачить своїх грошей: всі йдуть на дисциплінарні штрафи». «Було колективне рішення виставити Алієва на трансфер. Він надто зарано став вважати себе «зіркою», а між іншим, ніколи нею не був і, згадаєте моє слово, вже не буде». При цьому суму трансферу динамівського вихованця визначено у два мільйони доларів. Тоді як куплених за чималенькі гроші з-за кордону Верпаковскіса та Гавранчича Суркіс згоден продати за три мільйони доларів. 
Ще Суркіс вирішив продати у «Блекберн» Андрія Несмачного. «Я завжди говорив, якщо до нас в офіс надійде факс від солідного європейського клубу з гідною пропозицією на ім’я когось з гравців «Динамо», — розповів президент динамівського клубу, — ніхто йому перепон не створюватиме. І ось цей факс прийшов. Я викликав до себе Андрія, і він зізнався, що хоче себе попробувати у сильній європейській першості. Я вважаю, що 27-річний Несмачний на це заслуговує: він дуже багато дав для «Динамо» і вже давно переріс рівень нашої карикатурної першості».
Такі-от одкровення одного з коміків (інакше його після таких висловлювань і не назвеш) нашого футболу. На відміну від таких гравців, як Несмачний, брати Суркіси не скільки дали, скільки взяли від «Динамо» і українського футболу загалом і продовжують брати далі. Своїми навколоігровими маніпуляціями довівши улюблену гру українців до рівня, який самі називають карикатурним. Після цього постійно звалюючи свої прорахунки на когось іншого, намагаються якомога довше втриматися у своїх функціонерських кріслах.
«Ми плануємо повезти до Ізраїлю наших вболівальників, які допоможуть організувати на Святій землі динамівський фан-рух», — видав на завершення «головний динамівець». Гарна ідея, залишається побажати, аби Суркіси зосередили свої зусилля на її реалізації й залишили український футбол у спокої.
Промовистим є той факт, що Суркіс вирішив продати одного з основних досвідчених захисників команди саме тоді, коли Дем’яненко надумав формувати оборону з українців. За словами Суркіса, втрата Несмачного «повинна минути безболісно: на позиції лівого захисника можуть зіграти і Каддурі, і Олександр Романчук». Одне слово, космополітизм в дії. Єдине, що варто зазначити: «Динамо» безболісно переживе і втрату Суркіса, навіть радісним піднесенням. Якщо вже такі потрібні й кваліфіковані гравці збираються залишати «Динамо», і президент клубу не може нічого сказати, окрім «залишай цей карикатурний чемпіонат», то гріш ціна такому президенту. (Це при тому, що факс прийшов з «Блекберна», а не з «Ліверпуля», «Манчестера Юнайтеда» чи «Барселони»).
Далі про штрафи гравцям за те, що вони не подякували вболівальникам за підтримку: штраф 300 доларів. Словом, футболістів змушуюють за гроші полюбити вболівальників. Так само, як і Суркісів. Самі запровадили таку систему, що «повагу» викликають за гроші, а потім дивуються, чому на футбольні матчі не ходять навіть вихованці дитячої школи «Динамо», а співробітники клубу розбігаються додому, коли вболівальники йдуть на стадіон. Тому, що співробітники також «професійні» — відсиділи в кабінетах визначений час, отримали зарплату і пішли додому. Скоро так і «професійних» вболівальників потрібно буде наймати. Їх і зараз не так багато. Один Суркіс — справжній.
Клубний сайт «Динамо» (Київ) та телестудія також виявилися «професіональними». «Зрубали» 700 тисяч доларів і все: «Де матеріал, який там виробляється?», — переймається Суркіс. А краще б у нього запитати, як він думає, скільки за такі гроші можна профінансувати рухів на кшталт «ФУТБОЛ БЕЗ СУРКІСІВ», а головне, наскільки швидко він досягне свого результату? Навіть за ту суму, на яку штрафують динамівських гравців за появу у нічному клубі, та всілякі інші порушення режиму. Це до того, що постійно доводиться читати та чути докори щодо замовного характеру та щедрого фінансування (незрозуміло тільки звідки) нашого громадського руху. Залишається констатувати, панове фантазери, ви й приблизно не уявляєте наскільки ефективно можна використовувати гроші.
Олександр НАКАЗНЕНКО,
співкоординатор громадського руху
«ФУТБОЛ БЕЗ СУРКІСІВ»