НА ДВА КРОКИ ВПЕРЕД

У Кубку УЄФА було проведено жеребкування, так би мовити, на два кроки вперед – 1/16  та 1/8 фіналу. Нас, природно, найбільше цікавить подальша турнірна доля донецького «Шахтаря». Для початку йому в суперники жереб вибрав французький «Нансі». Клуб з амбіціями, хоча далеко не гранд європейського футболу. До «Шахтаря» гравці «Нансі» ставляться з повагою. Зокрема півзахисник Паскаль Беренегер так висловився з цього приводу: «Не скажу, що з жеребом нам пощастило – адже «Шахтар» сильна команда, що до останнього туру зберігала можливість продовжити боротьбу в Лізі чемпіонів. Ми мусимо надійно зіграти у першому матчі, зробити все, аби не пропустити гол у свої ворота, тоді вдома у нас з’явиться шанс для перемоги». Значно цікавішим у плані прогнозу є коментар Олександра Заварова, який свого часу встиг не тільки пограти за «Нансі», а й потренувати майбутніх суперників гірників. «Думаю, що донеччанам міг випасти й серйозніший суперник, – розповів Олександр Анатолійович. – Зрозуміло, у донеччан – досвідченіший склад, чимало гравців пройшли через горнило матчів Ліги чемпіонів, виступають за національні збірні своїх країн. Тому, гадаю, у «Шахтаря» є певна перевага». Щодо чинників, завдяки яким «Шахтар» зможе перемогти французів, Заваров зазначив наступне: «Точно не за рахунок майстерності. Зараз на класі не виграють навіть гранди європейського футболу – «Барселона», «Мілан», «Челсі». На мій погляд, у першу чергу підопічним Мирчі Луческу потрібно зібратися, і зіграти на повну силу – як вони зіграли проти «Роми» й «Валенсії» на своєму полі. Розслаблятися не можна в жодному разі, незважаючи на те, що «Нансі» зараз лише на сьомому місці в чемпіонаті Франції… Гадаю, гірники повинні пройти французів, якщо звичайно налаштуються належним чином». 
Якщо донеччанам вдасться подолати цей бар’єр, то наступним суперником стане переможець пари «Стяуа» – «Севілья». Перша команда знайома українським уболівальникам за недавніми поєдинками Ліги чемпіонів у одній групі з київським «Динамо». Так і хочеться сказати, що кияни мали бути на їхньому місці. Втім, і в Кубку УЄФА «Стяуа» доведеться нелегко. Адже жереб вивів румунів відразу на чинного володаря цього Кубка – «Севілью». Тож невелика ймовірність того, що недавні образники київського «Динамо» зможуть в 1/8 фіналу зустрітися з переможцем пари «Шахтар» – «Нансі».
Хоча Кубок УЄФА не такий маститий турнір, але й у турі 1/16 фіналу трапляються пари команд, які гідні Ліги чемпіонів. Наприклад, «Байєр» – «Блекберн», «Вердер» – «Аякс», «Ланс» – «Панатінаїкос»… Відчувається, чим ближче до фіналу, подібних поєдинків ставатиме більше.

Кубок УЄФА.
Жеребкування 1/16 фіналу:
«Зульте-Вареген» (Бельгія) – «Ньюкасл» (Англія)
«Брага» (Португалія) – «Парма» (Італія)
«Ланс» (Франція) – «Панатінаїкос» (Афіни, Греція)
«Байєр» (Леверкузен, Німеччина) – «Блекберн» (Англія)
«Хапоель» (Тель-Авів, Ізраїль) – «Рейнджерс» (Глазго, Шотландія)
«Ліворно» (Італія) – «Еспаньол» (Іспанія)
«Фейєноорд» (Роттердам, Голландія) – «Тоттенхем» (Лондон, Англія)
«Фенербахче» (Стамбул, Туреччина) – АЗ (Голландія)
«Вердер» (Бремен, Німеччина) – «Аякс» (Амстердам, Голландія)
«Спартак» (Москва, Росія) – «Сельта» (Іспанія)
ЦСКА (Москва, Росія) – «Маккабі» (Хайфа, Ізраїль)
АЕК (Афіни, Греція) – ПСЖ (Париж, Франція)
«Бенфіка» (Лісабон, Португалія) – «Динамо» (Бухарест, Румунія)
«Стяуа» (Бухарест, Румунія) – «Севілья» (Іспанія)
«Шахтар» (Донецьк, Україна) – «Нансі» (Франція)
«Бордо» (Франція) – «Осасуна» (Іспанія)
Перші матчі 1/16 фіналу відбудуться 14 та 15 лютого, матчі-відповіді – 22 лютого.

Кубок УЄФА.
Жеребкування 1/8 фіналу:
«Шахтар» – «Нансі» зі «Стяуа» – «Севілья»
«Зульте-Вареген» – «Ньюкасл» зі «Фенербахче» – АЗ (Голландія)
ЦСКА – «Маккабі» з «Ліворно» – «Еспаньол»
«Хапоель» – «Рейнджерс» з «Бордо» – «Осасуна»
«Брага» – «Парма» з «Фейєноорд» – «Тоттенхем»
«Стяуа» – «Севілья» з «Шахтар» – «Нансі»
«Ланс» – «Панатінаїкос» зі «Байєр» – «Блекберн»
АЕК – ПСЖ з «Бенфіка» – «Динамо» (Бухарест)
«Спартак» – «Сельта» з «Вердер» – «Аякс»
Перші матчі 1/8 фіналу відбудуться 1 та 2 березня, матчі-відповіді – 14 та 15 березня.