ЧУДОВА АЛЬТЕРНАТИВА КАРТОПЛІ

Як відомо, картопля була завезена в слов’янські землі російським царем Петром І. Історики розповідають, що царя насамперед привабив цвіт цієї рослини, а тому картопля спочатку висаджувалася на клумбах царських палаців. Лише згодом нею зацікавилися як овочем… Воістину цей факт – не на нашу користь. От якби не цвітом картоплі замилувався тоді Петро І, а цвітом топінамбура! Хто знає, можливо, наш народ був би значно здоровшим. Ось що розповідає про цілющі властивості цього овоча Віктор Авер’янов:
«Багато хвороб нажив я за останні 30 років. Після закінчення багаторічних тренувань (я професійно займався лижами й греблею) моя вага почала зростати, здається, не по днях, а по годинах. Коли брав участь у змаганнях, то важив 60-60,5 кг, носив 48-50 розмір одягу. А через п’ятнадцять років довелося звертатися до ательє, настільки складно було вдягтися в магазині.
Якось почув я про те, що земляна груша (топінамбур) надзвичайно допомагає схуднути. Почав вирощувати рослину у себе на грядці. За рік трапилося диво: вага майже в нормі. Я не сумніваюся, що допоміг мені саме топінамбур.
Мушу сказати, що це справжні ліки, і ефективні вони при багатьох інших захворюваннях, а не лише при ожирінні. Ось яскравий приклад. У мене травмований лівий голіностопний суглоб. Раніше, коли доводилося побути на ногах 1,5-2 години, я не міг стати на ногу днів зо три. Не допомагали жодні мазі, натирання. Лікарі казали, що без операції не обійтися. Але я вчасно «познайомився» з топінамбуром. Користувався дуже простим рецептом: в 10-літрову каструлю ламав стовбур рослини, заливав крутим окропом. Через добу підігрівав цю настоянку, виливав в глибоку миску і парив ноги годин зо три, постійно доливаючи гарячої води. Як бачите, все дуже просто. Як результат – уже п’ять років ходжу без милиці й не кульгаю.
Хочу навести ще один приклад. Рік тому біля мого будинку з’явився громадянин. Коли він вибрався з машини, мені здалося, що машина від радості підстрибнула. Чоловік за своєю комплекцією нагадав мені відомого в минулому американського штангіста Андерсона. Стали розмовляти. Як з’ясувалося, чоловік цей має вагу десять пудів, скаржиться на закрепи (по 3-5 днів не випорожняється кишечник), живіт постійно твердий, з рота йде неприємний запах. Я пояснив йому, що потрібно терміново очистити організм від 3-5 кілограмів калу. Найдоступніший засіб для цього – постійно вживати бульби топінамбура.
Мій новий знайомий послухався тієї поради. Ми зустрілися через деякий час. Як було не помітити змін! За рік відставний генерал скинув 36 кг живої ваги, у нього очистилася кров. Людині вже не потрібно шукати два стільці, аби поміститися…  Одне слово, ожила людина.
Як засвідчують дієтологи, властивість накопичувати інулін є однією з унікальних особливостей топінамбура. Саме тому фіксується позитивний вплив цього овоча на регуляцію обміну речовин при захворюванні на цукровий діабет, атеросклероз, ожиріння. Крім того, при тривалому вживанні топінамбура можна вилікувати закрепи, тромбофлебіт, гіпертонію, гастрити, виразкову хворобу шлунка й кишечника. Крім того помічено, що цей овоч ефективно допомагає при остеохондрозах, радикуліті, подагрі, остеопорозі, стресах, безсонні.
Американці, які дбайливо ставляться до свого здоров’я, в 1990 році засадили рослиною близько 700 000 гектарів, а минулого року аж один мільйон гектарів. Може, ці факти багато кого з українців стимулюватимуть до творчого ставлення до своїх присадибних і дачних ділянок. Звісно, лише користь була б, якби для початку кожен заготував хоча б пару мішечків топінамбура на зиму.