ШЕВЧЕНКО НЕ ПРИЖИВЕТЬСЯ У ЛОНДОНІ?

Все більше збираються хмари над капітаном збірної України Андрієм Шевченком, який зараз захищає кольори лондонського «Челсі». Точніше, щодо його перспективи перебування у цьому клубі. Як зазначив колишній відомий гравець цього клубу ірландець Тоні Каскаріно: «Думаю, що в Англії ми ніколи не побачимо того Андрія Шевченка, якого ми звикли бачити. Його головна проблема в менталітеті. Йому бракує віри у власні сили, але подібне може статися навіть з великими гравцями. Він виглядає як маленький хлопчик, який втратив впевненість у собі. Звичайно, пристосуватися до нового життя в Англії важко (ми можемо зробити на це знижку), але все-таки його гра виявилася зовсім не такою, що ми від нього очікували. Я усе чекаю, і чекаю — намагаюся знайти виправдання тому, що з ним сталося. Адже я сам грав на високому рівні. У мене теж були складні періоди, коли багато чого не виходило. Шевченко всього добився в «Мілані», але в Англії ми бачили два десятки матчів, у яких він був лише блідою тінню самого себе. Він не схожий на гравця, здатного поодинці вирішити результат двобою».

Загалом мало хто з українців по-справжньому прижився в англійському чемпіонаті.

Ще до переходу Шевченка з «Мілана» до «Челсі» аналогічні застереження Каскаріно висловлював Олег Лужний. На завершенні своєї ігрової кар’єри він виступав за лондонський «Арсенал». І хоч грав там вряди-годи — виступ Лужного можна назвати найвдалішим з-поміж решти українців, які пробували свої сили на Туманному Альбіоні. Пригадати хоча б тривалу епопею Сергія Реброва у «Тоттенхем Хотспур». До речі, він перейшов туди не завершувати ігрову кар’єру, як Лужний, а у розквіті сил.

Те ж стосується й Андрія Шевченка. Після Каскаріно песимізм відносно ефективного продовження його лондонської кар’єри висловив наставник лондонського «Арсеналу» (колишній тренер Лужного) Арсен Венгер: «Купуючи Андрія Шевченка, Абрамович думав, що українець обов’язково принесе користь команді. Однак він не зміг заграти в «Челсі». Я не вірю, що на адаптацію гравця в новій команді може піти кілька місяців. Абрамович повинен визнати свою помилку. Гарний футболіст, як машина «Феррарі». Або вона поїде, або ні. Останнє часто трапляється, якщо машина дістається росіянину. Вони здатні розламати будь-який механізм навпіл».

Тим часом Шевченко вийшов на заміну за 15 хвилин до завершення зустрічі «Евертон» — «Челсі». Тоді лондонці поступалися 1:2. Проте спочатку Френк Леопард зрівняв рахунок, а потім Дід’є Дрогба з подачі Шевченка забив переможний для «Челсі» гол.

Останнім часом поширилися чутки буцімто іспанська «Барселона» хоче бачити Шевченка у своїх лавах. Виявляється, її нападники мало забивають. Справді, чому б і ні. Адже за менталітетом «Барселона» більш підхожа для Шевченка, ніж англійський чемпіон.