НИНІШНЯ ЗИМА У НАС БУДЕ НАЙТЕПЛІШОЮ ЗА ОСТАННІ 120 РОКІВ

Нинішня зима буде найтеплішою за останні п’ять століть, — пише газета «Сегодня» з посиланням на дані НАСА. Деякі екологи вже поспішили заявити, що це — наслідок глобального потепління на планеті.

У Альпах досі немає снігу. У Лондоні зацвіли троянди, а в Москві на кущах бузку з’явилися бруньки. Видання повідомляє: за прогнозами синоптиків як офіційних, так і народних, Україні чекати снігу навіть під Новий рік не варто.

Вітчизняний Гідрометеоцентр також підтверджує, що зима видалася аномально теплою.

– Якщо порівнювати температуру за останні п’ять років, то в середньому стовпчик термометра щороку піднімається на один градус. Якщо зараз температура переступить за 10,5 градуса, то можна з упевненістю сказати, що цей зимовий сезон – найтепліший за 120 років, – сказала старший співробітник відділу довгострокових прогнозів українського наукового інституту Гідрометцентру Маргарита Барабаш.

– Що стосується снігового покриття в горах, то, на мій погляд, якщо щось і випаде, то тільки у вигляді мокрого снігу і дощу, – додала вона.

Глава Гідрометеоцентру Росії Роман Вільфанд також каже про надзвичайно теплу цьогорічну зиму. За його розрахунками, майбутня зима на всій планеті буде найтеплішою за останні 150 років.

Він вважає, що середня температура цієї зими буде вища не тільки за торішню, але і норми на 3-4 градуси.

За словами російських метеорологів, грудень у 2007 році очікується холодним. Він буде суворішим, ніж минулого року. А весна буде ранньою – вона повинна початися точно за календарем – у березні.

Таким чином, глава Гідрометцентру Росії побічно спростував попередження британських і російських дослідників про те, що вже через кілька десятиліть клімат в Європі може стати набагато холоднішим. Це викликано змінами у напрямку течій в Атлантичному океані.

Тим часом деякі російські вчені також вважають, що Земля нині ближче до обледеніння, ніж до глобального потепління. Одним з прихильників цієї теорії є академік, директор інституту глобального клімату і екології Юрій Ізраель.

Він відзначив, що Земля за останні 500 тисяч років пережила вже чотири періоди охолодження-потепління, коли температура атмосфери коливалася на 10-12 градусів. При обледеніннях концентрація вуглекислого газу була всього 180 молекул, ще в 1900 році – 280, сьогодні – 380. Тому, вважає академік, планета ближча до обледеніння, ніж до глобального потепління.