В ОДЕСІ СПАЛИЛИ ПРАПОРИ ОУН-УПА

30 листопада проросійська організація «Єдіноє отєчєство» і Союз Православних Громадян України пікетували сесію Одеської міської ради. Організатори акції протестували «проти спроби реабілітації вояків ОУН-УПА».

Один з ініціаторів акції, лідер «Єдіного отєчєства» Валерій Кауров в інтерв’ю радіо «Свобода» визнав, що нинішній склад Одеської міськради не мав наміру ініціювати питання про визнання вояків ОУН-УПА борцями за волю України, а тому пікет «є проявом підтримки такої їхньої позиції». На його думку, «спроба прирівняти УПА до ветеранів Радянської армії є образливою для Одеси».

У зверненні під назвою «Фашизм у Новоросії не пройде», поширеному серед депутатів міськради та працівників місцевих засобів масової інформації, його автори закликають підтримати винесений на розгляд сесії проект рішення «Про недопущення реабілітації в Україні гітлерівських нацистських організацій та їх посібників». За винесення на розгляд сесії проекту рішення проголосували представники депутатських фракцій Партії регіонів, «Народна опозиція» Наталки Вітренко та блоку «Не ТАК». 67 обранців проігнорували зауваження Одеського міського голови Едуарда Гурвіца, який наголосив, що «питання реабілітації вояків ОУН-УПА» мають право законодавчо вирішувати лише у стінах українського парламенту». 

Щоправда, проведенням пікету проросійські організації не обмежилися. На площі перед будинком Одеської обласної державної адміністрації, де тривало засідання сесії міської Ради, вони почергово топтали, а потім і спалили два червоно-чорні прапори ОУН-УПА та портрет провідника Організації Українських Націоналістів Степана Бандери. Деякі з учасників антиукраїнського шоу продемонстрували присутнім вміння плюватися  і бити руками символи українського національно-визвольного руху часів Другої світової війни. Серед молодиків (з гербом царської Росії на грудях), які топтали червоно-чорні прапори і портрет Степана Бандери, можна було побачити і тих, які нещодавно вигукували образи у бік противників проведення в Одесі «Російського маршу».

«Ті, хто повстають сьогодні на наше Православ’я і на нашу російську мову – загинуть. Загинуть назавжди, як це сталося з фашистською чумою», – заявила одна з учасниць імпровізованого мітингу-пікету, знана в Одесі неодноразовими публічними заявами про те, що голодомор 1932-1933 років це не що інше як «вигадки галичан».

Ігор СТОЛЯРОВ

Одеса