У ЛУГАНСЬКУ СТУДЕНТ СУДИТЬСЯ ЗА ПРАВО ВЧИТИСЯ УКРАЇНСЬКОЮ МОВОЮ

Східноукраїнський національний університет імені Володимира Даля подав до Апеляційного суду Луганської області скаргу на ухвалу Жовтневого районного суду міста Луганська, згідно з якою, університет зобов’язаний навчати студента Сергія Мельничука українською мовою і сплатити йому одну тисяча гривень морального збитку.
За словами Сергія в апеляційній скарзі університет вимагає відмінити ухвалу суду, оскільки вважає її незаконною, необгрунтованою і такою, що не відповідає фактичним обставинам справи.
Мельничук повідомив, що 27 листопада подав адміністративний позов в Жовтневий райсуд міста на дії прокуратури Жовтневого району, зокрема невиконання прокуратурою обов’язків, згідно з пунктом 4 статті 6 Закону України «Про прокуратуру» і статті 97 Кримінального кодексу України, оскільки відомство не відреагувало на його скаргу від 18 вересня, в якій він вимагав притягти до відповідальності посадовців, що порушують його права на навчання українською мовою і відновити його конституційні права.
27 листопада Жовтневий районний суд міста Луганська задовольнив позов студента Мельничука і зобов’язав Східноукраїнський національний університет імені Володимира Даля здійснювати навчання цього студента українською мовою. Також суд зобов’язав університет сплатити Мельничуку одну тисячу гривень відшкодування морального збитку.
Сергій Мельничук 12 грудня 2005 року звернувся до суду зі скаргою про порушення в університеті конституційного права, зокрема, про всебічний розвиток і функціонування української мови у всіх сферах суспільного життя на всій території України, оскільки в університеті викладання здійснюється російською мовою.
Мельничук до 27 лютого нинішнього року був студентом першого курсу заочного відділення Східноукраїнського національного університету імені Володимира Даля за фахом «журналістика», а з 1 вересня 2006 року він —студент першого курсу Східноукраїнського національного університету за денною формою навчання.