ХВОРОБА, ЯКОЇ НЕ ВАРТО СОРОМИТИСЯ, або ЧОМУ ХВОРІ НЕ ПОСПІШАЮТЬ ДО ПРОКТОЛОГІВ

За задумом Господнім людина створена досконалою істотою, а отже в будові її тіла немає органів, яких варто соромитися. Так мало би бути. На жаль, в реальному житті все відбувається інакше.

 Неспроста проктологи, урологи, гінекологи деякі хвороби називають соціальними, тобто такими, що підконтрольні псевдосоромові. Геморой – одне з таких захворювань. У своєму вузькому колі спеціалісти-проктологи геморой називають хворобою одеських портових вантажників, того контингенту людей, що змушений тягати величезні вантажі, і, не витримуючи щоденних перевантажень, запивати своє гірке життя горілкою… Втім, у нас в Україні не лише вантажники страждають від непомірної фізичної праці. Що казати про селян, які, незважаючи на вік і стать, змушені постійно переносити мішки, часом важчі за них самих, тягати візки. Теперішній час до групи ризику додав ще й продавців-«човників». Багато хто з них, заробивши вже згадану болячку, до лікарів не поспішає. Тому що часу не вистачає, а «крутитися» ж, мовляв, треба… Втім, то скоріше відмовка.  Більшість хворих на геморой не поспішають до лікаря не тому, що часу немає, а тому що соромно. Так ми виховані…
– Наскільки мені відомо, в розвинених країнах люди за перших проявів захворювання звертаються до лікаря, – розповідає кандидат медичних наук, ординатор проктологічного центру Київської міської лікарні №18 Андрій Луцик. – У них немає комплексів щодо цього, оскільки усвідомлюють прості речі: хвора людина не зможе подбати про свій статок, не зможе нормально й повноцінно жити.
– У наших людей інша психологія: мовляв, якось хвороба сама собою минеться… Скажіть, будь ласка, що чекає на хвору людину, яка вперто продовжує терпіти це захворювання?
– Вона все одно прийде до лікаря. І тоді, вже на четвертій стадії хвороби, лишиться тільки один різновид лікування – операція. Це – боляче. Це – неприємно, але інших варіантів уже не лишиться.
– Пане Андрію, чи могли б детальніше розповісти про особливості цієї хвороби?
– Геморой – це ні що інше, як збільшення кавернозних тілець анального отвору. Саме ж слово в перекладі з грецької означає «кровотеча». Що ж таке кавернозні утворення? Це – специфічні венозні сплетення, які мають особливу будову клітини. Помітивши у себе кровотечу, людина мусить йти до лікаря. До речі, це може бути симптомом й інших захворювань, таких, наприклад, як поліпи прямої кишки, тріщини анального отвору, пухлини прямої кишки. Геморой характеризується декількома стадіями. На першій – невелика кровотеча й помірне збільшення вузлів. На другій – під час дефекації вузли починають випадати й вправлятися самостійно. На третій стадії хвороби гемороїдальні вузли випадають, проте вже самостійно не вправляються. На четвертій стадії формується весь комплекс симптомів: внутрішні гемороїдальні вузли випадають, вони постійно перебувають в анальному каналі, розтягують його й зливаються із зовнішніми вузлами. Тут уже потрібна операція.
– В чому суть такої операції?
– Хірург перев’язує артеріальні ніжки, які живлять гемороїдальний вузол, і видаляє надлишок кавернозної тканини.
– Як давно хірурги практикують ці операції?
– Почали їх робити одразу після другої світової війни.
– А що було до того? Невже хворим не надавалася медична допомога?
– Чому ж. Раніше хірурги користувалися відомою в світі методикою Мілігана-Моргана: вузли перев’язували нитками (приблизно, як бородавки) і вони з часом відпадали. Тепер цю операцію виконують так званими латексними кільцями. Мушу зазначити, що це нескладна процедура, яка виконується зазвичай в амбулаторних умовах. Для її проведення не вдаються ні до знеболення, ні до наркозу. Треба лише вчасно прийти до лікаря. Але якщо хвороба в останній стадії, без оперативного втручання вже ніяк не обійтися.
– Скажіть, геморой – хвороба, що передається генетично чи на її виникнення впливають певні несприятливі чинники?
– На виникнення хвороби великою мірою впливає структура сполучної тканини, яка передається спадково. Зазвичай, ті, хто страждає на геморой, мають таке захворювання, як варикозне розширення вен. Але якщо йдеться про набутий геморой, то з’ясовано, що на його виникнення впливає постійне фізичне напруження. Як в нашому українському селі: там люди змушені постійно тяжко працювати… Варто зазначити, що геморой сам не ходить. Якщо людина, тяжко працюючи фізично, ще й зловживає спиртним, вона може викликати й іншу болячку – простатит. В групі ризику також жінки. У великої кількості породіль виникає геморой, який з роками не проходить, а ускладнюється. Це пов’язано з тим, що гормональний чинник значною мірою впливає на стан сполучної тканини.
– Легко сказати: йдіть до лікаря. Але де в селі знайти проктолога, якщо в амбулаторії часом один-єдиний фельдшер?..
– Що казати, сьогодні недостатньо спеціалістів цього профілю. Проте не варто погоджуватися на операцію, якщо її береться виконувати «просто хірург». Тому завжди варто цікавитися у лікаря, який береться оперувати, чи за фахом він – проктолог.
Розмовляла Тетяна ОлІйник