«ЗОЛОТИЙ М’ЯЧ» В ІТАЛІЙЦЯ КАНАВАРО

Цього року присудження традиційного щорічного призу тижневика «Франс Футбол» не мало звичного ажіотажу. Ця повсякчас непересічна футбольна подія цього разу набула певного тривіального відтінку. Воно й не дивно. Адже фактично не було боротьби яскраво виражених претендентів. Навіть якогось одного чітко вираженого номінанта не спостерігалося.

І це у рік проведення чемпіонату світу з футболу! Втім, цей факт позначився на виборі номінанта. Переможцем став представник збірної чемпіонів світу італієць Фабіо Канаваро (в опитуванні отримав 173 очки). Він був лідером своєї досить рівної у «зірковому» плані команди. Основним його конкурентом став партнер по національній збірній воротар Джанлуїджі Буфон (124 очки). І тільки на третє місце опитування поставило нападаючого француза Т’єрі Анрі (121 очко).   Володар «Золото м’яча» минулого року бразилець Рональдиньо посів четверте місце (73 очки). А от попередній номінат-2004, нападаючий збірної України Андрій Шевченко взагалі відсутній у списку тих, хто отримали бодай по одному заліковому очку.
Звичайно, це опитування досить відносно свідчить про співвідношення рівня виконавців, особливо тих, кого розташували наприкінці списку. Наприклад, іспанець Давид Вілья (знайомий вболівальникам донецького «Шахтаря» виступами за «Валенсію») набрав одне очко. Тим не менше, його дуже настирливо хоче перекупити тренер англійського «Челсі» Жозе Мауриньо. Влітку лондонці вже пропонували за Вілью 15 мільйонів фунтів стерлінгів, але іспанці відмовилися. Тепер «Челсі» готовий віддати 22 мільйони фунтів.
Подібне нагнітання цін та пристрастей викликане невдоволенням тренерів та вболівальників «Челсі» недавнім придбанням цього клубу Андрієм Шевченком. За півроку перебування у складі свого нового клубу Андрій допоки не виправдав покладених на нього сподівань. У 22 матчах він забив лише п’ять голів. Останньою краплею, що переповнила чашу терпіння Моуріньо стала невиразна гра Шевченка у складі «Челсі» проти «Манчестер Юнайтед», яка завершилася внічию – 1:1. 
Ще перед чемпіонатом світу здорові голови висловлювалися проти переходу Шевченка з «Мілана» до «Челсі». Натомість за великим рахунком далекий від футболу олігарх з чукотським капіталом Роман Абрамович поспішив і злегковажив. Наробивши при цьому шкоди не тільки для свого «Челсі», а й для збірної України. В жодному разі не варто було укладати трансферну угоду до завершення фінального турніру чемпіонату світу в Німеччині. Тоді гравці з провідних італійських клубів, відчуваючи майбутній скандал (що, як відомо, завершився чималими штрафними санкціями для «Ювентуса», «Мілана» та деяких інших клубів), намагалися якомога краще проявити себе на чемпіонаті світу. Натомість Шевченко, отримавши контракт з лондонським клубом, втратив добрий стимул показати себе якнайкраще, розслабився і заспокоївся. Цей «розслабон» у нього триває ще й досі. Тепер уже в збиток передовсім не збірній України, а лондонському «Челсі», якому тепер доводиться, фактично, шукати заміну.
Як порівняння свіжі лауреати та номінанти «Золотого м’яча». Переможець Фабіо Канаваро та Джанлука Буфон, що став другим – обидва представники «репресованого» туринського «Ювентуса». Канаваро після (акцентую увагу – не до, а після!) фіналу чемпіонату світу перейшов до мадридського «Реала». Чимало гравців провідних італійських клубів не змінили команди, проте завдяки їхнім старанням збірна Італії здобула чемпіонське звання, а вони отримали своє відзначення у цьогорічному опитуванні «Франс Футболу». Так, зокрема, у ньому згадуються колишні одноклубники Шевченка – Андреа Пирло, Кака, Дженаро Гатузо, а також нинішні – Дід’є Дрогба, Френк Лемпард, Джон Террі.
Олександр НАКАЗНЕНКО