«ШАХТАР» – У КУБКУ УЄФА

Власне, гірший результат був би розцінений, як провал з можливими організаційними висновками на тренерському містку донеччан. Тож гірники вийшли зібраними й мобілізованими на цей важливий і непростий двобій проти грецького «Олімпіакоса», в якого було аналогічне завдання. З тією тільки різницею, що йому потрібно було неодмінно вигравати, а «Шахтар» влаштовувала й нічия.
Ця обставина вселяла з одного боку полегшення, а з іншого занепокоєння – чи не заспокоїть це «Шахтар». Адже, граючи на нічию, часто трапляється, що і її втрачають. З перших хвилин підопічні Луческу взялися налагоджувати контроль м’яча і дали зрозуміти, що не відсиджуватимуться в глухій обороні. З іншого боку й стрімголов кидатися в атаку теж не мали бажання й потреби. Загалом, як для таких розкладів, «Шахтар» обрав вірну тактику, яка в підсумку й принесла бажаний результат.
Зашкодити їй передовсім могли чисельні удари гравців «Олімпіакоса», яких вони завдавали за першої нагоди з різних дистанцій. Зрозуміло, більшість з них мала незначні шанси на успіх, але були й такі, що всерйоз змусили понервувати гравців та вболівальників «Шахтаря». Вочевидь, усвідомлюючи це гірники у свою чергу принагідно влаштували осади воріт господарів поля. Під час однієї з них м’яч двічі міг потрапити у ворота після флангових навісів. Але влучив у сітку з третьої спроби. Після подачі з кутового не витримали нерви у голкіпера греків Нікополідіса. Його помилкою на виході скористався Матузалем, вразивши ворота ударом головою з лінії воротарського майданчика.
Після цього гра стала ще відкритішою і цікавішою. Небезпечні моменти виникали біля воріт обох команд. Проте наступний гол влетів у ворота гірників. В одному з епізодів дали пробити з меж штрафного майданчика Кастильо.
Такий поворот подій зробив гру напруженішою, зберігши інтригу до самого фінального свистка. Щоправда, гірники всіляко намагалися протидіяти цьому, прагнучи поновити свою перевагу. У середині другого тайму донеччани мали кілька нагод відзначитися вдруге. Двічі вигідні моменти змарнував Жадсон, невдовзі не використав голеву нагоду Брандао. Трохи пізніше Агахова не зміг пробити Нікополідіса. Греки також, попри намагання гірників контролювати м’яч, у кількох моментах примусили понервувати вболівальників «Шахтаря». Проте не більше. Оскільки рахунок не змінився, то разом з донеччанами всі українські  вболівальники відзначають їхній вихід до Кубка УЄФА. Адже більше у цьому євросезоні нам святкувати нічого…
Олександр НАКАЗНЕНКО

Ліга чемпіонів.
5 тур. Група «D»

«Олімпіакос» (Пірей, Греція) – «Шахтар» (Донецьк, Україна) – 1:1
Голи: Кастильо (54) – Матузалем (27).
«Шахтар»: Шуст, Тимощук, Чигринський, Кучер, Срна, Рац, Фернандиньо (Елано, 80), Жадсон, Матузалем (Дуляй, 76), Брандао, Маріка (Агахова, 66).

«Рома» (Рим, Італія) – «Валенсія» (Іспанія) – 1:0