НОВИЙ ПОВОРОТ У СПРАВІ ГОНГАДЗЕ

Ймовірно, тіло українського журналіста Георгія Гонгадзе перебуває у Словаччині. З такою тезою виступили словацькі журналісти на сторінках популярної газети «Сме». Вони посилаються на дані поліції і стверджують, що цю інформацію Словацький інтерпол раніше уже надіслав українській стороні. Однак, остання на неї не реагує. Тему підхопили і чеські ЗМІ.

Речник поліції Словацької Республіки Мартін Корх каже, що тіло невідомого чоловіка знайшли у Квачанській долині поблизу міста Ліптовскі Мікулаш, що в центральній Словаччині, ще у квітні 2001 року. Про те, що це тіло могло б належати Георгію Гонгадзе – зробила висновок словацька поліція, порівнюючи свої дані з даними Інтерполу. Далі розслідував справу словацький журналіст Мірек Тода, який повідомив, що поліція знайшла тіло невідомого чоловіка, правдоподібно, після падіння його зі скелі. Чи помер він сам, чи внаслідок вжитої сили, досі поліція не підтвердила. Тіло було з головою, але на сильній стадії розкладу. Весь цей час воно знаходиться у Словаччині. Як нам вдалось з’ясувати, українські органи не надали необхідної інформації словацькому Інтерполу. Виглядає так, немов би вони взагалі не шукали, або не вважали реальним, що тіло Гонгадзе може знаходитись за кордоном.
За даними газети «Сме», своє прохання дати повнішу інформацію словацька сторона надіслала в Україну ще у вересні нинішього року, однак відповіді не отримала.
«Я вважаю, це – дуже дивно, – продовжує Мірек Тода, – тому що випадок з Георгієм Гонгадзе належить до надзвичайних. До того ж міжнародна спільнота тисне на Україну, на її органи, щоб справу з Гонгадзе дослідили. Особливим є й те, що словацькі органи так і не дістали відповіді з України. Словацькі органи просили Україну надати їм зразки ДНК, фотографії, іншу інформацію, щоб вони могли підтвердити, чи справді йдеться про тіло Гонгадзе», – сказав словацький журналіст.
За даними газети «Сме», поліція Словаччини не може продовжити своєї роботи без інформації з України.
Інформацію про те, що у Словаччині знайшли тіло, яке може належати журналісту Гонгадзе, вперше в Україні оприлюднив народний депутат Святослав Олійник (фракція БЮТ). Пізніше міністр внутрішніх справ Юрій Луценко повідомив, що клопотання словацьких колег МВС передало Генеральній прокуратурі, яка повернула його. Без розгляду.