ВІКТОР ЮЩЕНКО ВИСЛОВИВ СПІВЧУТТЯ РОДИНІ ДЖЕКА ПЕЛЕНСА

Президент Віктор Ющенко висловив співчуття в зв’язку зі смертю Джека Пеленса /Володимира Палагнюка/, повідомила прес-служба глави держави. «Україна має всі підстави пишатися ним — людиною, що навіть на вершині слави не забувала про своє українське коріння. Він завжди буде жити в нашій пам’яті», — говориться в листі Ющенка родині актора — дружині і двом дітям.

Народився Володимир Палагнюк у Пенсильванії в родині українського шахтаря, що емігрував у США в 1906 році. Акторську кар’єру він почав наприкінці 40-х років і зіграв у понад ста фільмах і серіалах. Популярність йому принесли такі фільми, як «Дракула», «Професіонали», «Танго і Кеш», «Бетмен». У Джека Пеленса було амплуа сильного чоловіка, якого ніщо не лякає: він знав, як осідлати коня, і був яскравою зіркою вестерна.
Вперше актор відвідав Україну в 1996 році - на десятиліття Чорнобильської катастрофи. Українська преса заговорила про нього у 2004 році, коли на фестивалі російського кіно «Российские ночи» в Лос - Анджелесі він привселюдно відмовився від звання народного артиста Росії, підкресливши, що він українець, а не росіянин. Того ж року Джек Пеленс став гостем українського кінофестивалю.
Помер Джек Пеленс 10 листопада у віці 87 років у Лос-Анджелесі. Останнім проханням актора було поховати його на батьківщині предків.