ЩЕРБАНЯ ВІДПУСТИЛИ НА ПОРУКИ

Екс-главі Сумської облдержадміністрації Володимиру Щербаню, що прибув до Києва і був доставлений в Генпрокуратуру, обрали запобіжний захід у вигляді взяття на поруки.

Слідчий з особливо важливих справ Генпрокуратури прийняв рішення про припинення розшуку Щербаня по лінії Інтерполу і виніс постанову про обрання запобіжного заходу у вигляді взяття на поруки. Поручителями виступили депутати з фракції Партії регіонів.
Третього листопада до Генпрокуратури надійшло письмове клопотання від народних депутатів Яна Табачника, Євгена Геллера, Михайла Мироненка, які просять орган досудового слідства у випадку повернення Щербаня з США в Україну обрати йому запобіжний захід, не пов’язаний з позбавленням волі, а саме – передати Щербаня під їхню особисту поруку. Депутати склали письмове зобов’язання про те, що вони ручаються за явку Щербаня до слідчого і зобов’язуються доставити його в органи дізнання або в суд на першу вимогу.
З огляду на вік Щербаня, стан здоров’я, сімейне і матеріальне становище, наявність постійного місця проживання слідчий Генпрокуратури ухвалив застосувати стосовно Щербаня запобіжний захід у вигляді особистої поруки депутатів. Цю постанову підписав слідчий з особливо важливих справ Кринін: документ датований 4 листопада нинішнього року.
Третього листопада старший прокурор відділу нагляду за розслідуванням кримінальних справ слідчими Генпрокуратури Брезицький скасував постанову прокуратури Сумської області від 4 травня 2005 року про притягнення Щербаня як обвинувачуваного по ряду статей.
Разом з тим, Генпрокуратура розслідує справи, у яких Щербань виступає як підозрюваний у скоєнні злочинів за статтями 157 частина 3, ст189 ч.4, ст.212 ч.3, ст365 ч.1.(перешкоджання здійсненню виборчого права, що вплинуло на результати виборів; вимагання, що заподіяло майновий збиток в особливо великих розмірах; ухиляння від сплати податків, зборів та інших платежів; перевищення влади або службових повноважень).
Екс-губернатор Сумської області Володимир Щербань планує продовжувати публічну діяльність в Україні. Про це він повідомив у суботу ввечері в ефірі 5 каналу, відповідаючи на питання про свої плани на майбутнє.
«Я думаю, що я не зникну. Тому що мої колеги, мої друзі перебувають всі в політиці. Тому я думаю, що вони знайдуть і для мене місце», — сказав Щербань.
Водночас він ще не визначився, з чим саме буде пов’язана його подальша діяльність.
«Я буду радитися зі своїми політичними друзями», — сказав він.
Серед таких друзів Щербань назвав Євгена Кушнарьова, Віктора Януковича, Рината Ахметова, Віталія Гайдука, Сергія Таруту. Водночас він зазначив, що має друзів не лише серед представників Партії регіонів. «Чому тільки Партія регіонів? У мене дуже добрі відносини з багатьма БЮТівцями. Цього просто ніхто не знає, але колись напрацьовувалися схеми і з тими, хто сьогодні в опозиції, у зовсім іншому таборі до Партії регіонів», — сказав Щербань.
Відповідаючи на питання, чи хотів би він гіпотетично знову стати губернатором Сумщини, Щербань відповів: «Гіпотетично хотів би повернутися [на цю посаду]».
Він також висловив переконання, що зараз порушено всі напрацювання в економіці області, які були напрацьовані за його губернаторства.
Екс-губернатор також повідомив, що планує візит до Сумської області. «Я думаю, що мене і слідчі повезуть в Сумську область. Я й сам поїду, там дуже багато справ залишилось, друзів багато там», — сказав він.