Як показало дослідження, у людей у віці 65 років і старші, які двічі в день споживали овочі, пам’ять була помітно кращою, ніж у їхніх ровесників, що не включали овочі в своє меню.
Найбільш корисними виявилися зелені овочі з великим листям, такі як шпинат і капуста. Учені пов’язують це з тим, що в них високий вміст антиоксиданту – вітаміну Е.
Крім того, овочі зазвичай споживаються разом з рослинними оліями, які допомагають організму людини засвоювати вітамін Е і інші антиоксиданти, пояснила керівник дослідження Марта Клер Моріс.
Всього в дослідженні, яке велося протягом шести років, взяло участь 1946 чоловік. Всі вони тричі за період проведення дослідження проходили спеціальні обстеження і тестування, в ході яких перевірялася їх короткострокова і довготривала пам’ять.
Дослідження показало, що у тих, хто вживав по дві порції овочів в день, спад розумової активності і погіршення пам’яті були на 40 відсотків меншими, ніж у їхніх ровесників, що не їли овочі. Крім того, виявилось, що і рівень фізичної активності був у любителів овочів вищим.
Тим часом австралійські вчені раніше оприлюднили результати онлайн-дослідження про причини погіршення пам’яті. За їхніми даними, щоб зберегти пам’ять, потрібно менше дивитися телевізор, більше розгадувати кросворди і збільшити в раціоні рибу.
Масштабне дослідження отримало назву National Memory Test. В ході опитування майже 30 австралійців з’ясувалося, що у тих, хто читає художню літературу, пам’ять краща. А ті, хто зловживає алкоголем, зазнають труднощів із запам’ятовуванням імен.
КАПУСТА ПОЛІПШУЄ ПАМ’ЯТЬ
Овочі допомагають зберегти пам’ять і гостроту розуму в похилому віці. До такого висновку прийшли учені з медичного центру при Університеті Раш в Чикаго.