КЕФІР РЯТУЄ ДІТЕЙ ВІД АЛЕРГІЇ

Вживання кефіру знижує вірогідність розвитку харчової алергії у дітей, вважають тайванські вчені. За їхніми даними, деякі компоненти цього ферментованого молочного напою здатні знизити рівень імуноглобулінів, що провокують алергічні реакції.

В результаті лабораторних дослідів дослідникам вдалося встановити, що додавання кефіру в корм, який отримували піддослідні миші, призводило до зниження вироблення імуноглобулінів Е в організмі тварин.
Імуноглобуліни Е є антитілами, здатними нейтралізувати широкий спектр патогенних мікроорганізмів. В той же час вони грають важливу роль в розвитку алергічної реакції, стимулюючи вироблення специфічними клітинами речовин, що викликають набряки тканин, гіперсекрецію слизистих залоз, подразнення шкіри, скорочення гладкої мускулатури і т.д.
В ході дослідження, проведеного в лабораторії Тайванського державного університету, вченим вдалося зафіксувати у мишей, що отримували кефір, триразове зниження рівня імуноглобуліну E, специфічного до овальбуміну. Овальбумін — білок, що міститься в яйці, —є одним з найбільш поширених харчових алергенів. Значна частина харчових алергій у дітей пов’язана з підвищеною чутливістю до цієї речовини.
В майбутньому вчені сподіваються визначити і адаптувати до використання в медицині конкретні біологічно активні компоненти кефіру.
Коментуючи дані тайванських колег, британський алерголог Шерон Метьюз відзначила, оскільки висновки дослідників грунтуються тільки на експериментах з тваринами, перед початком підготовки яких-небудь клінічних досліджень кефіру або його компонентів ученим належить отримати ряд додаткових свідчень корисності цього продукту.
Звіт про дослідження опублікований в Journal of the Science of Food and Agriculture.
Різними видами харчової алергії страждають від п’яти до восьми відсотків дітей у віці до трьох років. Нині єдиним надійним способом запобігання алергічним реакціям є вилучення продуктів, що містять алергени, з раціону дитини.